Kuip voor topper beklad met racistische leuzen

ROTTERDAM, 14 NOV. Het Feyenoord-stadion is in de nacht van donderdag op vrijdag besmeurd met racistische leuzen. De Rotterdamse politie heeft een onderzoek ingesteld. Volgens een politiewoordvoerder waren de teksten gericht tegen joden. De stadiondirectie heeft na de ontdekking opdracht gegeven De Kuip hermetisch af te sluiten om zo herhaling te voorkomen.

Justitie zal morgen voor de competitietopper Feyenoord-Ajax hard optreden tegen uitingen van vreemdelingenhaat. Volgens de politiewoordvoerder wordt daarbij een lik-op-stukbeleid gevoerd. Racistische spandoeken zullen in beslag worden genomen en de bezitters kunnen rekenen op arrestatie.

Het Feyenoord-legioen is de laatste tijd vaker in het nieuws geweest in verband met racisme. Twee maanden geleden nog hield justitie in De Kuip veertien supporters aan tijdens het Europa-Cupduel tegen het Israëlische Hapoel wegens antisemitische uitingen.

De uiting van racisme komt voor de Rotterdamse voetbalclub des te meer ongelegen omdat de supportersverenigingen van Feyenoord en Ajax de wedstrijd van morgen hebben aangegrepen voor een actie tegen racisme. De actie, met als motto “Doe effe normaal!: Wij worden doodziek van racisme”, wordt ondersteund door het Landelijk Bureau Racismebestrijding.

Supporters van beide clubs hebben geld ingezameld om via advertenties in een aantal dagbladen en een voetbalweekblad op te roepen een einde te maken aan het toenemende racisme op en rond de velden. Verder zijn speciale stickers gedrukt, die morgen gratis worden uitgereikt in de Kuip aan bezoekers van Feyenoord-Ajax.

Feyenoord en Ajax steunen de actie van hun supporters. De spelers van beide clubs hebben de advertentie, waarin stelling wordt genomen tegen racisme, (mede) ondertekend. Eerder gaven Ajex en Feyenoord al te kennen hun buik meer dan vol van racisme te hebben. Al enkele weken staan op prominente plaatsen in de Kuip borden met de tekst “Voor Feyenoord, tegen racisme”. Ook in het Ajax-stadion zijn soortgelijke teksten te lezen, waarbij de naam van Feyenoord is veranderd in die van Ajax.

De KNVB verwacht overigens dat al begin december in nauwe samenspraak met de NSF maatregelen afgekondigd worden om het racisme te bestrijden. Woordvoerder Stolk: “De werkgroep is bijna klaar. Probleem is dat we maatregelen moeten nemen die in de praktijk uitvoerbaar zijn. Je kunt wel willen dat wedstrijden worden gestaakt zodra een grote groep supporters zich schuldig maakt aan racisme. Maar dan zijn in het stadion de rapen helemaal gaar, en gebeuren er misschien ergere dingen.”