Kroatië laat 1.500 Bosniërs toch door

ZAGREB/SARAJEVO, 14 NOV. Een groep van 1.500 vluchtelingen uit de Bosnische hoofdstad Sarajevo heeft gisteren na bijna twee dagen wachten aan de grens toestemming gekregen om Kroatië binnen te gaan en door te reizen naar Split.

De Kroatische autoriteiten lieten hen pas door, zo meldde het Franse persbureau AFP, nadat ze zekerheid hadden verkregen dat alle vluchtelingen zouden kunnen doorreizen naar derde landen. Het is het beleid van Kroatië, dat zelf al zucht onder de last van honderdduizenden vluchtelingen, slechts mensen toe te laten die via de vluchtelingenorganisatie van de VN kunnen doorreizen naar andere landen.

De bevelvoerders van de Verenigde Naties in Bosnië-Herzegovina hebben gisteren een krachtige veroordeling uitgesproken over Servische eenheden wegens het schenden van een twee dagen oud staakt-het-vuren.

In een verklaring van de VN in Sarajevo heette het dat VN-militairen met eigen ogen hadden waargenomen hoe Servische tanks en infanterie, gesteund door zware artillerie, waren opgerukt in de richting van het noordelijke Maglaj met de kennelijke bedoeling die plaats in te nemen. De pogingen van de Serviërs, die in strijd zijn met het bestand, duurden de hele dag voort.

In New York riep de bemiddelaar van de Verenigde Naties voor het vroegere Joegoslavië, Cyrus Vance, op om scherpere sancties te nemen tegen klein-Joegoslavië, dat bestaat uit Servië en Montenegro. Vance vertelde de Veiligheidsraad dat toenemende hoeveelheden olie de regio bereiken, ondanks de sanctiemaatregelen die formeel van kracht zijn.

Naar verwachting zal de Veiligheidsraad maandag akkoord gaan met een resolutie die voorstelt de sancties ter zee en op de rivier de Donau te verscherpen. (AFP, Reuter, AP)