Krajicek fortuinlijkste in ware uitputtingsslag

ANTWERPEN, 14 NOV. Richard Krajicek is in de halve finales van het tennistoernooi van de Europese Gemeenschap beland. De Hagenaar won de afgelopen nacht in een even late als enerverende partij van de Tsjechoslowaak Petr Korda: 6-3 1-6 7-6 (9-7). Hij komt daardoor vandaag in de halve finale uit tegen de Amerikaan Jim Courier. De tweede halve eindstrijd gaat tussen Chang en Woodforde.

Krajicek slaagde er in Korda op kwetsbare punten te betrappen. De man uit Praag slaat de ballen meestal niet tegen, maar bovenop de lijnen. Eroverheen overkomt hem per traditie hoogst zelden. Maar hij bleek in de uitputtingsslag toch ook maar een mens, met fouten. Krajicek zocht tegen de consequent op de achterlijn gekitte opponent de aanval, maar werd aanvankelijk aan het net met harde en precieze slagen gepasseerd. De steun van de late opblijvers, die Krajicek met uit Duitsland overgewaaid handgeklap aanmoedigden, hielp hem er bijtijds bovenop.

Op vrijdag de dertiende had de nummer dertien van de ATP-ranglijst de schijn tegen. Gelukkig voor hem liep de partij tenslotte liefst 84 minuten tot in de zaterdag door. In de derde game van de eerste set liet Krajicek vier kansen op een vroege voorsprong ongebruikt. De breekpunten op de opslag van Korda kon hij niet verzilveren. Korda, inmiddels vaste klant in de top-tien, had in de achtste game wel een passend antwoord op het sterkste wapen van de Nederlander. Bij 6-3 nam hij een voorschot op de zege.

In de tweede set lukte Krajicek de doorbraak wel: 3-1. Hij stoomde vervolgens in recordtempo door naar 6-1. Korda werd daarbij gehinderd door een rugblessure. In de derde set was Korda weer vol bij de les. Beide spelers konden er geen genoeg van krijgen, maar waren te uitgeput om elkaars opslag nog goed te kunnen retourneren. Pas in extra tijd viel de beslissing. De tiebreak was voor de gelukkigste, Krajicek dus: 9-7.

Voor de partij Korda-Krajicek, die pas om 23.26 uur kon beginnen had Courier ruim tweeeneenhalf uur nodig om Forget terecht te wijzen. De nummer een van de wereld won van de man in vorm met 6-7 6-4 6-4. Voor Forget na zijn optredens in de finales in Stockholm en Parijs derhalve geen trilogie.

In de eerste halve finale vanmiddag staan Michael Chang en Mark Woodforde tegenover elkaar. Chang won met twee keer 6-3 van Stich. De gelijkenis tussen Stich en Chang stopt bij hun voornaam: Michael. Ook de prestatiecurve van beide tennissers gaf dit jaar een omgekeerd evenredig beeld. De Duitser zakte op de wereldranglijst van drie naar vijftien, Chang klom twaalf plaatsen: van zestien naar vier.

De twee hebben ieder een Grand Slam-titel op zak. Stich was vorig jaar op zijn best op Wimbledon, Chang won in 1989 als 17-jarige Roland Garros. Na deze hoogstandjes leerden ze de schaduwzijde van het leven als tennisprof kennen. “En dat is ook wel eens goed”, houdt Stich, nu midden in de negatieve spiraal, zich groot.

Hij had zich beter kunnen generen voor de geleverde wanvertoning. Stich schutterde soms als een beginneling. Na de vele onnodige afzwaaiers klampte hij zich vast aan het positivisme: “Een goede ervaring, slecht spelen kan ook nuttig zijn.” Bovendien, zo verbaasde Stich zijn toehoorders, had hij de afgelopen weken nog meer ballen gemist dan vrijdag in Antwerpen. “Op de beslissende momenten ging het steeds fout.”

Hij heeft een bar slecht jaar achter de lange rug, Michel Stich. Begin vorig jaar stond hij nog op positie 42, later drie, nu vijftien. Het succes was niet lang aan hem besteed. In 1992 bleef het bij een toernooiwinst. In Rosmalen, op gras, maar minder heilig dan dat in zuidwest-Londen. De Duitser zakte hetzelfde aantal plaatsen, van drie naar vijftien. Woodforde, die donderdag profiteerde van een slechte dag van Lendl, versloeg eenvoudig Nijssen-bedwinger Larsson met 6-0 7-6.