Jansen-Westerhof oppermachtig in toptoernooi

Verleden week werd in Amstelveen het Bridgesoft Butler Toptoernooi gespeeld. Voor dit evenement, dat een belangrijke rol speelt bij de toelating van paren tot de kernploeg Open Team, waren de beste veertien combinaties van Nederland uitgenodigd. Twee dagen lang konden zij hun tanden zetten in 120 zeer levendige handjes.

Dat de Groningers Piet Jansen en Jan Westerhof wonnen wekt geen verbazing, want zij behalen al jaren het ene succes na het ander. De manier waarop het nu ging was indrukwekkend: hun impen-saldo was bijna twee keer zo hoog als dat van de op de tweede plaats geëindigde Kirchhoff-Maas. Het resultaat van deze twee paren in dit toernooi heeft er toe geleid dat zij worden toegevoegd aan de kernploeg die voorlopig, met De Boer-Muller en Leufkens-Westra, uit vier paren bestaat. Uit het Toptoernooi een voorbeeld van de excellente biedtechniek van Jansen-Westerhof:

Oost gever, Noord

Niemand kw. ß7 8654

ß6 AV106

ß5 A4

ß4 A32

West Oost

ß7 V93 ß7 H2

ß6 543 ß6 H9872

ß5 8532 ß5 B109

ß4 974 ß4 B85

Zuid

ß7 AB107

ß6 B

ß5 HV76

ß4 HV106

Hoewel geen slem om je voor te generen (iets minder dan 50 procent maakkans), waren de Groningers de enigen die in 6ß7 zaten. Hun bieden was zeer gecontroleerd:

West NoordOost Zuid

Westerhof Jansen

pas 1ß4

pas 1ß6 pas 1ß7

pas 2ß5 (1) pas 3ß5 (2)

pas 3SA pas 4SA (3)

pas 6ß7 (4) pas pas (5)

pas

(1) vierde-kleur-mancheforcing, vraagt om nadere informatie; (2) vierkaart ruiten, dus een 4-1-4-4 verdeling; (3) "kwantitatief' (Noord mag hierop passen met een minimum van 12 of 13 pt.); (4) Partner ik heb vier slechte schoppens, anders had ik immers 4ß7 i.p.v. 3SA geboden, maar qua punten heb ik geen minimum; (5) Lijkt me wel wat, want mijn troeven zijn speelbaar zelfs tegenover vier kleintjes.

Het spelen vormde voor Piet Jansen geen enkel probleem. Hij pakte de hartenstart met het aas, sneed twee maal in troef en haalde twaalf slagen omdat ß7H en ß7V verdeeld zaten en ß4B tijdig viel. Overigens zou Zuid net zo geboden hebben met ß4B of ß7V erbij. In dat geval zou slem zelfs behoorlijk goed zijn; extra reden voor Noord om in te gaan op het 4SA-voorstel.

Uit hetzelfde toernooi twee leuke speelsituaties.

1) U speelt 3ß4. De troefkleur is 63 tegenover AB9854. U moet vijf slagen uit deze combinatie halen. Derhalve dienen de heer en de vrouw verdeeld te zijn met de 10 goed. U begint met ß43 uit de dummy te spelen, rechts verschijnt de 2, u speelt de 9 en links pakt met de heer. De 10 zit blijkbaar goed. Even later speelt u ß46 van tafel, rechts de 7 en u? Om nu de 8 te spelen is fout. Immers, de 10 mag dan wel rechts zitten, maar met de vrouw er ook nog bij zou de kleur 4-1 hebben gezeten en ontkomt de leider niet aan twee klaververliezers. Nu de 10 nog niet gevallen is moet je hopen dat de vrouw in dit geval links zit. Dus, als de 10 in de tweede ronde niet valt speelt u op HV sec achter en slaat u het aas. Als de 10 de tweede ronde wel verschijnt, dekt u met de boer. Althans volgens de wetten der logica. Maar rechtertegenstander Jan Jansma had voor de leider een onaangename verrassing in petto:

Noord gever, Noord

Allen kw. ß7 A7532

ß6 A743

ß5 102

ß4 63

West Oost

ß7 10 ß7 HVB84

ß6 10982 ß6 H6

ß5 VB9864 ß5 A73

ß4 HVß4 1072

Zuid

ß7 96

ß6 VB5

ß5 H5

ß4 AB9854

West NoordOost Zuid

pas 1ß7 2ß4

dbl (1) 3ß4 pas pas

pas

(1) negatief doublet, garandeert een vierkaart harten

Ex-jeugdwereldkampioen Jan Jansma opende de Oosthand met 1ß7, waarna NZ in 3ß4 belandden, te spelen door Zuid. West kwam uit met ß710, meteen gepakt in Noord. ß46 liep via 2 en 9 naar de heer. Nu kwam harten na voor de heer in Oost, die deze kleur doorspeelde. Zuid nam ß6B over met het aas en had, voor de laatste keer in dummy, de keus tussen ruiten naar de heer in de hoop op ß5A goed of de herhaalde snit in troef. Omdat ß410 waarschijnlijk rechts zat, vervolgde de leider begrijpelijkerwijs met ß43 en legde vol overtuiging de boer toen Oost de tweede keer de 10 bijspeelde...

De alerte manoeuvre van Jansma om in plaats van de 2 eerst de 10 bij te gooien had desastreuze gevolgen voor de Zuidspeler. West aan slag met ß4V speelde harten na, getroefd door Oost, waarna de verdediging ook nog een schoppen en twee ruitens maakte: drie down in een contract dat gemaakt kon worden.

2) U verdedigt 4ß7 en ziet rechts de dummy liggen met o.a. boer-vierde van troef. Wat doet u als u in de troefkleur de vrouw heeft met een of twee kleintjes en de boer wordt voorgespeeld? Dekken natuurlijk, want misschien moet u wel partners 10 beschermen, althans als de leider acht troeven in gezamenlijke handen heeft. Met deze redenering in het hoofd bezorgde de leider van het volgende spel zijn tegenstanders een onaangename verrassing, die hij al in het bieden had voorbereid:

Oost gever, Noord

Allen kw. ß7 B542

ß6 9864

ß5 AV9

ß4 B10

West Oost

ß7 Vß7 A63

ß6 H53 ß6 VB72

ß5 HB1074 ß5 82

ß4 V865 ß4 9432

Zuid

ß7 H10987

ß6 A10

ß5 653

ß4 AH7

Zie diagram rechts

Zuid vond zijn kaart mooi genoeg voor een 15-17 SA. Dat in een SA-opening soms een vijfkaart harten of schoppen zit, is - zeker in de top - al lang niet meer ongebruikelijk. Noord vroeg met de 2ß4-Staymanconventie naar een vierkaart in een hoge kleur, Zuid antwoordde met 2ß7, Noord inviteerde met 3ß7 en Zuid accepteerde (!) en bood 4ß7. West heeft geen aantrekkelijke start en koos ongelukkigerwijze maar voor een kleine klaver, zodat dummy's boer de eerste slag maakte. Zuid speelde onmiddellijk troefboer en toen Oost niet dekte met de vrouw had de leider sterke aanwijzing dat deze kaart zich bij West moest bevinden. De grote Zia Mahmood had immers in zijn befaamde Bols Tip al verkondigd: "Als ze niet dekken, hebben ze hem niet!' In dit geval zeker niet omdat Oost met troefvrouw wel in handen, niet rekenend op negen troeven in NZ, de boer zeker zou dekken. Zuid zag dus af van de snit op troefvrouw en speelde de heer met spectaculair resultaat: 4ß7, dat verder door geen paar was gemaakt, werd nu zelfs met een overslag gehaald.

Ook in bridge is de computer niet meer weg te denken. Alle grote kampioenschappen en belangrijke evenementen worden tegenwoordig op diskette gezet. Dit toernooi zal worden vastgelegd door Bridgesoft en door topspeler Berry Westra van commentaar worden voorzien.

    • Jan van Cleeff