Iraakse Koerden krijgen massale voedselhulp

ROME/ARBIL, 14 NOV. Het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties heeft gisteren bekendgemaakt dat het de komende vier maanden hulp aan 1,2 miljoen mensen in Irak, vooral Koerden in het noorden van het land, zal geven.

Hulpverleners wijzen er echter op dat er grote haast is geboden, omdat het bij slecht winterweer vrijwel onmogelijk zal zijn om via de slechte wegen sommige delen van Noord-Irak te bereiken. “Het is race met de tijd”, aldus een functionaris van het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef.

Een handicap bij de hulpverlening is ook dat de radicale Turkse Koerdische Arbeiderspartij PKK vrachtautochauffeurs heeft bedreigd die vanuit Turkije goederen aanvoeren, waardoor deze huiverig zijn om opdrachten te aanvaarden.

Het is de bedoeling van het WFP om 750.000 mensen in het noorden van Irak van voedsel te voorzien en nog eens 450.000 in het midden en zuiden van het land. In totaal wil de organisatie tussen december en maart 49.000 ton voedsel naar Irak brengen. Met de operatie is een bedrag gemoeid van 22,4 miljoen dollar.

De hulp voor de Koerden in Noord-Irak, die volgens WFP-gegevens nog maar beschikken over voedselvoorraden tot het einde van deze maand, zal via Turkije met vrachtauto's worden aangevoerd. Een eerste lading van 15.000 ton tarwemeel, erwten en bakolie zal volgens een WFP-functionnaris in de loop van de komende week worden verzonden. Hulpfunctionarissen ter plaatse wijzen erop dat er behalve aan voedsel ook zeer dringend behoefte is aan brandstof.

Hulp voor de overige delen van Irak zal vooral via Jordanië worden vervoerd. In Irak zullen 15 centra worden ingericht voor de verdeling van de hulpgoederen, waaronder Bagdad en Basra. De distributie aan patienten in ziekenhuizen zal worden overgelaten aan de Iraakse autoriteiten, al houdt het WFP wel een oogje in het zeil.

“De komst van de winter brengt meer dan een miljoen ontheemde en kwetsbare personen in Irak in gevaar”, verklaarde WFP-directeur Catherine Bertini. “We moeten snel extra voedsel bezorgen, vooral voor de noordelijke Koerdische streken”.

De hulp aan Irak werd mogelijk mogelijk nadat de Iraakse regering van president Saddam Hussein op 22 oktober na lang dralen een akkoord bereikte met de Verenigde Naties over de verlenging van het mandaat voor de hulporganisaties van de VN om in Irak te blijven opereren. (Reuter, AFP, AP)