Goede resultaten Koninklijke uitzondering bij stroom somber bedrijfsnieuws; Beurs licht omhoog na renteverlaging

AMSTERDAM, 14 NOV. Beleggers klampen zich momenteel vast aan hun aandelenbezittingen, in de hoop dat de reeks renteverlagingen in Europese landen - behalve Duitsland - de stagnerende economieën weer uit het slop zal halen.

Deze behoudende opstelling van beleggers was er de oorzaak van dat de CBS-stemmingsindex de week gisteren kon afsluiten op 104,8 punten, een kleine winst ten opzichte van zeven dagen eerder (103,4). Bij de aanhoudende stroom somber nieuws uit vrijwel elke sector van de Europese industrie reageert de beurs opgelucht als een bedrijf komt met goede cijfers, zoals donderdag Koninklijke Olie.

Koninklijke kwam met een beter dan verwachte stijging van de kwartaalwinst met 30 procent tot 3,01 gulden per aandeel. Buitengewone valutawinsten - “ze hebben een goede treasury”, zei een handelaar - flatteerden deze solide winststijging enigszins. Afgezien daarvan was het resultaat van Koninklijke beter dan verwacht, zodat "de parel van de Amsterdamse beurs' deze week per saldo koerswinst boekte.

Het met afstand grootste beursfonds (omzet 192 miljard gulden) verwacht dat het resultaat ook in het vierde kwartaal verder zal groeien, dank zij een stijging van de gasverkopen en de afronding van een aantal onderhoudsprogramma'a op de Noordzee-velden. Terwijl analisten voor andere beursfondsen de winstprognoses steeds weer naar beneden bijstellen, verhoogde in ieder geval één belangrijk effectenhuis (Bear Stearns) gisteren de winstprognose 1992 van Koninklijke Olie/Shell.

De nummmer Twee van de Amsterdamse effectenbeurs, Unilever, deed het deze week aanzienlijk slechter. Beleggers opereren aan de verkoopkant sedert de bekendmaking van de teleurstellende kwartaalcijfers ruim een week geleden.

Op de lokale markt dook machinebouwer Begemann naar de laagste koers (80 gulden) in 3,5 jaar. Vooral buitenlandse beleggers hebben sedert september, toen Begemann nog 115 gulden noteerde, hun vertrouwen in het bedrijf van Joep van den Nieuwenhuyzen verloren. In de loop van de week herstelde de koers zich licht en gisteren sloot Begemann op 86 gulden.

DAF raakte de speculatieve koerswinst, die vorige week was ontstaan, volledig kwijt. Op 6 november meldde deze krant dat het Duitse Daimler-Benz geïnteresseerd is in overname van DAF. Nu de opwinding enigszins is weggeëbt blijft het feit staan dat het verliesgevende DAF op het moment de produktie terugschroeft als gevolg van tegenvallende verkopen en geen dividend betaalt op de preferente aandelen.

Het blijft druk aan het Duits/Nederlandse overnamefront. Op 11 november was Hoogovens aan de beurt. Het Duitse zakenblad Handelsblatt had de primeur: Hoogovens en Kloeckner-Werke praten over samenwerking. Voor marktkenners was dat nauwelijks een verrassing: alle grote staalfabrikanten in Europa opereren op het moment met verlies als gevolg van een inkrimpende markt en laaggeprijsde importen uit Oost-Europa. De vraag is alleen of de capaciteitsreductie ordelijk kan verlopen.

Bij de Westeuropese staalindustrie werken 450.000 mensen die gezamenlijk 22 procent produceren van de totale jaarlijkse wereldproduktie van 736 miljoen ton. De EG-organisatie Eurofer verwacht dat de Europese staalindustrie in de jaren negentig jaarlijks drie tot vier procent zal krimpen, wat neerkomt op een jaarlijks banenverlies van 12.000 mensen.

KNP en dochteronderneming VRG bleven deze week redelijk stabiel. Beleggers maakten zich niet zenuwachtig om het bericht afgelopen zaterdag in een ochtendblad dat de Europese valutacrisis de derde kwartaalwinst van KNP met meer dan tien miljoen gulden heeft gedrukt. Verder meldde het papierfonds een saneringsronde bij de Franse dochter Agena. VRG snoepte er gisteren zelfs wat koerswinst bij in reactie op de publikatie donderdag nabeurs van minder slecht dan verwachte resultaten.

“Goede bedrijfsresultaten, een voorwaarde voor duurzame koersstijgingen, blijven voorlopig achterwege”, verzuchtte een handelaar deze week. Zelfs de effectenbanken en commissionairs, die bijna altijd optimistisch zijn, stellen zich nu terughoudend op. Zakenbank Pierson, Heldring & Pierson meent bij voorbeeld dat de impasse op de beurs nog wel een half jaar kan voortduren.

Stijgers en dalers (hoofdfondsen) van 6-11 13-11

Stijgers SK +% Dalers SK -%

Hoogovens 22,2012,1 Daf 9,70 5,8

Stork26,007,9 Fokker 15,805,4

Philips 19,407,8 Unilever 183,90 3,3

Océ42,106,3 Wolters 80,701,7

Ahold81,506,3 Internatio53,201,5

Gist 32,305,9 Nedlloyd 35,401,4

Pakhoed 36,405,5 BT 29,001,4

Hunter 38,605,5 KNP 29,701,3

Polygram 46,403,3 Akzo 134,60 1,0

VNU 87,003,3 KLM 23,600,8

    • Paul Wessels