Franse boeren sturen Clinton kistje witte wijn

BORDEAUX, 14 NOV. Franse wijnboeren uit de streek Bordeaux hebben de toekomstige Amerikaanse president, Bill Clinton, deze week een kistje witte wijn gestuurd. Het betreft wijnsoorten die worden bedreigd door de door de VS aangekondigde handelsoorlog tegen een aantal EG-landbouwprodukten.

“Ik hoop dat hij de wijn lekker vindt”, aldus Paul Glotin, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Bordeaux. Hij voegde er aan toe dat het twaalf flessen “met een hint” waren. Hopelijk heeft Clinton gevoel voor humor dat positief resultaat zal hebben, zei Glotin, doelend op de importheffingen ter waarde van 300 miljoen dollar die de Amerikanen vanaf 5 december willen toepassen op met name Franse witte wijn.

In het kistje bevinden zich enkele zeer bijzondere wijnen, zoals een Château Yquem 1976 en een Domaine de Chevalier 1985. De voorzitter van de Kamer van Koophandel noemde Franse wijn “de gijzelaar” van de onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel in het kader van de Gatt. Het conflict tussen de VS en de EG over vermindering van de EG-subsidies aan producenten van oliehoudende zaden en daarmee verlaging van de produktie is het laatste grote obstakel in deze handelsbesprekingen. Als het conflict niet vóór 5 december is opgelost, treden de sancties in werking. Woensdag praten EG-landbouwcommissaris MacSharry en zijn collega Andriessen in Washington verder in een poging een oplossing te vinden. (AP)