Foto: LIMA - Pantserwagens voor het ...

Foto: LIMA - Pantserwagens voor het regeringspaleis in de Peruaanse hoofdstad Lima, waar een groepje officieren gistermorgen in alle vroegte een vergeefse poging deed om president Alberto Fujimori uit de weg te ruimen.

De mislukte staatsgreep werd volgens een regeringsverklaring geleid door drie gepensioneerde generaals. Hoeveel militairen er betrokken waren bij de actie is niet duidelijk. Onder de coupplegers zou zich onder anderen een militair bevinden tegen wie een onderzoek liep wegens connecties met de cocaïne-mafia. De bedoeling van de opstandige militairen was het hoofdkwartier van de strijdkrachten en het nationale paleis te bezetten, waar ze de president wilden doden. Met behulp van regeringsgetrouwe troepen werd de coup echter snel de kop ingedrukt. De opstandige officieren werden gearresteerd en zullen spoedig worden berecht. Rond de middag was de rust in Lima teruggekeerd. Al enige tijd circuleerden er berichten in Lima over onvrede bij de strijdkrachten over de wijze waarop de burgerlijke autoriteiten zich bemoeien met de bevordering van militairen. (Foto Reuter)