Bankiers steken geplaagde belegger hart onder de riem

AMSTERDAM, 14 NOV. Met opgeheven hoofd verlieten ruim 1.700 particuliere aandeelhouders gistermiddag het Rai Congrescentrum. Eindelijk hadden ze, op de veertiende Dag van het Aandeel, weer eens een paar onvervalst optimistische verhalen gehoord in deze sombere tijden die gekenmerkt worden door tegenvallende bedrijfsresultaten en kelderende aandelenkoersen. Philips-topman J.D. Timmer, vatte het eerste deel van deze jaarlijkse dag voor particuliere aandeelhouders kernachtig samen: “Een hele positieve ochtend.”

Daar was voldoende reden toe, want mr. Frans Andriessen, vice-voorzitter van de Europese Commissie, verzekerde het gezelschap dat de impasse in de GATT-onderhandelingen tussen de EG en de VS volgende week vrijwel zeker zal worden doorbroken. Ook drs.J. Kleiterp, bestuursvoorzitter van de bank Pierson, Heldring & Pierson, stak de veelgeplaagde particuliere beleggers een hart onder de riem. Het bedrijfsleven zal volgens hem de particuliere belegger in het begin van de volgende eeuw hard nodig hebben omdat dan de pensioenfondsen meer moeten uitkeren dan ze aan premies en beleggingsopbrengsten binnen krijgen. Daarom wil Kleiterp niet dat de indruk ontstaat dat het toch maar niets is op de Amsterdamse beurs. “Want juist voor het instandhouden van een openbare markt voor risicodragend vermogen in Nederland is het onontbeerlijk dat de particuliere belegger vertrouwen houdt in het functioneren van de markt en bereid blijft deel te nemen in het bedrijfsleven.”

Prof.dr. J.J. van Duijn van Robeco had ook goed nieuws voor de aanwezige particuliere beleggers die vijf frustrerende jaren achter de rug hebben. Niet alleen op de lange termijn (lagere rente, lage inflatie) zijn de vooruitzichten uitstekend, maar ook op de korte termijn. Want uit statistische gegevens blijkt dat aandelen de afgelopen jaren de grootste koersstijgingen lieten zien in de periode november-april. “Ik kan dus wetenschappelijk verantwoord zeggen: wacht niet tot morgen, maar koopt nu aandelen”, aldus Van Duijn.

Net als Kleiterp nam Philips-topman Timmer het woord vertrouwen regelmatig in de mond. Volgens Timmer hebben de Philips-werknemers vertrouwen in de goede afloop van de gezondmakingsoperatie Centurion, maar heerst bij de buitenwacht nog de nodige scepsis. “Kritiek is nodig, maar we hebben ook vertrouwen nodig.” De grootscheepse reorganisatie is nog in volle gang. “De malaise op de markt voor consumentenelektronica heeft onze plannen in de war geschopt. We waren uitgegaan van stijgende vraag en weinig prijsverval, niet van dalende vraag en een prijzenoorlog. Nu onderzoeken we of de reorganisatie van de divisie consumentenelektronica kan worden versneld.” Timmer benadrukte nog eens dat Philips absoluut niet van plan is om divisies af te stoten om de torenhoge schuldenlast af te lossen. “Dat is een te gemakkelijke uitweg.”

“Een indrukwekkende toespraak, maar ik ga toch geen Philips-aandelen kopen”, merkte reageerde een van zijn toehoorders.

    • Frank van Alphen