Amerikanen hamsteren witte wijn; Voorraden groter dan andere jaren met oog op dreigende handelsoorlog

NEW YORK, 14 NOV. De Amerikaanse wijnkoperij Sherry-Lehmann is vooruitlopend op een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa aan het hamsteren geslagen. “Wij hebben onze voorraad vermeerderd met 30 procent in vergelijking met andere jaren en dat komt neer op een extra wijninvoer van 2 miljoen dollar”, aldus inkoper Michael Aaron van het bedrijf. “Al in juli zijn we daarmee begonnen. Eerst rode en witte wijn, daarna alleen extra witte. Onze magazijnen zijn tot de nok gevuld en we kunnen in elk geval tot juni 1993 vooruit.”

Als de GATT-onderhandelingen voor 5 december niet tot een overeenkomst leiden, zal de Verenigde Staten een bedrag van 1 miljard dollar aan extra invoerrechten heffen. Het eerst zal de witte wijn worden aangepakt door 200 procent straftarieven op de prijs te zetten. Daarmee is een bedrag gemoeid van 300 miljoen dollar. In de praktijk betekent het dat een fles witte wijn uit Europa voor de Amerikaanse consument drie keer zo duur wordt.

Seagram Chateau & Estate Wines is een Amerikaanse wijnimporteur, die 20 procent van zijn omzet uit Franse witte wijn haalt. Directeur Abdallah Simon zegt dat zijn bedrijf niets heeft ondernomen om de gevolgen van een handelsoorlog voor te zijn. “Onze praktijk is om in het najaar grote partijen in te kopen en over te laten komen. We willen vermijden dat de vrachtschepen in al te koud, stormachtig water moeten varen. Wij zijn hiervan dit jaar niet afgeweken maar het valt nu toevallig samen met deze dreiging van een handelsoorlog.” Ook Seagram heeft op dit moment voldoende voorraad om tot april of mei te kunnen leveren, net als andere jaren. Simon verwacht dat een mogelijke handelsoorlog tegen die tijd wel weer afgelopen zal zijn.

Michael Aaron erkent dat de aangekondigde strafmaatregel mild is. “Rode wijn vertegenwoordigt een veel groter aandeel van de wijnimport. Vooral de duurdere Bordeaux-wijnen maken de rode wijn in geld uitgedrukt veel belangrijker.” De VS voeren jaarlijks 620 miljoen dollar aan wijn binnen, waarvan het aandeel witte wijn 280 miljoen bedraagt.

Aaron vindt het belangrijk dat overeenkomst in de GATT-onderhandelingen wordt bereikt, ondanks het feit dat de voorraad die hij heeft aangelegd extra opslagkosten geeft. “Het is een volkomen onverantwoordelijk gedrag van Frankrijk om zijn toekomst door de boeren te laten bepalen.”

Ook Simon begrijpt de houding van de onderhandelaars niet. “Eerst hadden we een koude oorlog. Die is nu voorbij en daarom beginnen we maar onderling te knokken.” Hij verwacht dat uiteindelijk het gezond verstand zal winnen. “Net als bij vakbondsonderhandelingen zul je zien dat op de laatste dag om vijf voor twaalf een compromis wordt bereikt. Of er wordt een manier gevonden om het sluiten van een overeenkomst uit te stellen tot na de Franse verkiezingen.”

Als toch een handelsoorlog uitbreekt, zal in elk geval de verkoop van witte wijn daaronder lijden. Veel van de witte wijn valt in de duurdere prijssoort. Een kist Chateau Haut-Brion (12 flessen) kost 2.000 dollar. Verdrievoudiging van de prijs maakt de wijn onverkoopbaar. Voor een fles van 5 dollar die drie keer zo duur wordt geldt hetzelfde. Simon: “Die markt zou worden overgenomen door produkten uit eigen land, uit Australië, Chili en Zuid-Afrika.”

De krankzinnigheid van een handelsoorlog zal de partijen gauw genoeg weer aan de onderhandelingstafel brengen. Simon: “Een handelsoorlog wordt aan twee kanten gevochten dus als de Amerikanen extra invoerrechten opleggen, verwacht ik vergeldingsacties. Daar kun je donder op zeggen. Als dat lang over en weer gaat is het eind zoek. Iedereen begrijpt dat dat niet al te lang kan duren, anders eindigen we allemaal in de mijnen.”

    • Lucas Ligtenberg