Zelfbestuur in eigen land voor Inuit Canada

IQALUIT, 13 NOV. In het noordoosten van Canada hebben de Inuit (eskimo's) in een historisch referendum ingestemd met een akkoord over zelfbestuur in een gebied van 350.000 vierkante kilometer, tien keer Nederland. Het maakt deel uit van een gebied van in totaal 2,2 miljoen vierkante kilometer, waar zij jacht- en visserijrechten krijgen.

In dit grote gebied, Nunavut ("Ons Land' in de Inuit-taal Inuktituk), stemden bijna tienduizend Inuit in 27 geïsoleerde nederzettingen met een meerderheid van 69 procent in met het akkoord. Het wordt van kracht in 1999 en voorziet in 1,15 miljard dollar overheidssteun in veertien jaar. Het moet nog worden goedgekeurd door de federale Canadese regering en het parlement.

Nunavut strekt zich uit van de grens met Manitoba tot Ellesmere Island en bestaat vooral uit toendra en ijs. De Inuit vormen tachtig procent van de bevolking.

In mei stemden de inwoners al in een referendum in met de grenzen van dit gebied. De onderhandelingen hebben zeventien jaar geduurd. (Reuter, AFP, AP)