Weer nederlaag voor volleyballers in Japan

TOKIO, 13 NOV. Voor het eerst sinds juni 1988 hebben de Nederlandse volleyballers moeten buigen voor Japan. 's Werelds langste volleybalploeg verloor gisteren in drie sets: 10-15, 9-15 en 5-15. In aanwezigheid van 11.000 toeschouwers leed Nederland in Tokio zijn tweede nederlaag in het lucratieve olympisch revanchetoernooi, de Super Four.

Eerder werd verloren van Brazilië, de ontmoeting met de Verenigde Staten leverde winst op. De ploeg van bondscoach Wuqiang Pang eindigde als derde in de groep en krijgt zaterdag in Osaka gelegenheid de falikante misstap te herstellen. In de halve finales treft de "zilveren' ploeg van Barcelona de kleinere Aziaten opnieuw. Japan werd tweede in de groep. De andere halve eindstrijd gaat tussen het ongeslagen Brazilië en de Verenigde Staten. De Brazilianen wonnen drie maanden geleden in Catalonië goud.

De laatste nederlaag tegen Japan dateerde van 11 juni 1988, toen Nederland zich onder leiding van Arie Selinger pas aan de wereldtop had gemeld en in voorbereiding was op de Olympische Spelen van Seoul. Sindsdien werd zeven keer met maximale cijfers (3-0) gewonnen van de Olympisch kampioen van 1972. Tijdens de Spelen van Seoul, een keer bij het B-WK van 1990 in Japan, vier keer tijdens de World League van hetzelfde jaar, de laatste maal in oktober 1990 tijdens het WK in Brazilië. Gaandeweg liepen de Japanners een trauma op; fysiek waren ze niet opgewassen tegen lengte en kracht aan de andere kant van het net.

Het laatste jaar gaat het weer beter met Japan, het land dat zoveel geld in het internationale volleybal steekt. De ploeg wordt geleid door bondscoach Oko, een van de spelers die in 1972 in München Olympisch goud won. Voor de ogen van de Nederlanders baarde hij tijdens het B-WK van 1990 opzien door tijdens een training een speler keihard in zijn gezicht te slaan. De traditionele oosterse techniek en verdedigende kwaliteit is behouden, in kracht is het team sterker gegroeid. In Nakagaichi, idool van de jonge vrouwelijke fans, heeft het team een goede hoofdaanvaller.

Japan, dat tijdens de Spelen als zesde eindigde, trof in het geheel geen weerwerk van betekenis. De klus was in een uur en een kwartier geklaard. Alleen in de eerste set was er nog enigszins sprake van evenwicht. In de formatie Benne, Klok, Van der Horst, Zoodsma, Zwerver en Selinger werd niet of nauwelijks gewisseld. Bij 8-14 in de eerste set verscheen Blangé even op het plankier. Toen de race in de derde set in feite al gelopen was (beschamende tussenstand 2-10), nam Teffer de plaats in van Klok.