Vluchtelingen mogen Kroatië niet binnen, ze stranden aan de grens

VINJANI, 13 NOV. De vijftienhonderd vluchtelingen, die er dinsdag in slaagden Sarajevo te verlaten, zijn nog steeds niet in veiligheid: ze zijn gisteren gestrand aan de Kroatische grens. Kroatië wil de vluchtelingen niet toelaten, hoewel ze beschikken over geldige documenten.

De vluchtelingen hebben Sarajevo verlaten in het kader van een groot evacuatieplan van het plaatselijke Rode Kruis. Ze hebben echter nagelaten om de vluchtelingenstatus te vragen. Volgens een woordvoerder van het Kroatische Rode Kruis gaat het ook niet om vluchtelingen, maar om mensen die ofwel naar familie buiten Kroatië willen doorreizen of die onroerend goed bezitten in Kroatië. Ze kunnen volgens deze woordvoerder pas tot Kroatië worden toegelaten na een fiat van de regering in Zagreb.

Na hun vertrek uit Sarajevo is geruime tijd niets meer gehoord van de vluchtelingen. Ze blijken op hun reis naar de grens herhaaldelijk te zijn aangehouden door Servische milities, die de vluchtelingen intimideerden en probeerden een aantal gewonden krijgsgevangen te maken. Een van hen, een invalide moslim, zei later: “De Serviërs omsingelden de bus, maar konden me er niet uit krijgen omdat de bus te vol zat. Ik ben in een paar minuten twintig jaar ouder geworden”. De vluchtelingen strandden uiteindelijk in de stad Kiseljak, waar ze werden gedwongen voor 30 mark per persoon een kaartje in de lokale bus te kopen.

Ook aan de grens tussen Slovenië en Oostenrijk zitten vluchtelingen uit Bosnië vast. Hier gaat het om een groep van 250 mensen die volgens de Oostenrijkse televisie naar Engeland willen, maar niet over visa voor dat land beschikken en daarom niet tot Oostenrijk worden toegelaten.

Het staakt-het-vuren dat sinds gisterochtend in Bosnië van kracht is, is gisteren een aantal keren geschonden. Vooral bij Travnik, een historische stad op negentig kilometer ten westen van Sarajevo, werd hevig gevochten tussen Servische milities en Kroatische en moslimtroepen. In totaal werden gisteren in heel Bosnië vijftien mensen gedood en 124 gewond. In Sarajevo was men echter niet ontevreden. “Volgens de criteria die men hier toepast bij het woord bestand, houdt het bestand”, aldus een woordvoerder van de VN-vredesmacht in Sarajevo. In de Bosnische hoofdstad zelf bleef het relatief rustig, al is er wel met lichte wapens geschoten. (Reuter, AFP)