Vier doden bij schermutselingen in Zuid-Libanon

JERUZALEM, 13 NOV. In het zuiden van Libanon zijn gisteren en vandaag bij schermutselingen een Israelische militair, een VN-militair en twee guerrillastrijders om het leven gekomen.

Gisteren had een vuurgevecht plaats tussen Israelische troepen en eenheden van de pro-Iraanse Hezbollah. Daarbij werden een Israeliër en een Hezbollah-strijder gedood. Vandaag werden tijdens gevechten in het westelijke deel van het door Israel uitgeroepen veiligheidsgebied in Zuid-Libanon een Nepalese soldaat van de troepen van de Verenigde Naties en een guerrilla-strijder gedood.

Twee Israelische soldaten zouden volgens het leger zijn gewondgeraakt en één gewonde guerrilla-strijder is gevangengenomen na een gevecht in de buurt van de stad Beit Leif. Zeker drie andere Nepalese VN-strijders raakten volgens woordvoerders van de VN gewond tijdens een vuurgevecht met Hezbollah-strijders in de plaats Kafra.

De laatste weken is de spanning langs de grens tussen Israel en Libanon sterk gestegen. De Hezbollah ("Partij van God') beschiet regelmatig doelen in het noorden van Israel. Israelische troepen antwoorden met artilleriebeschietingen van Hezbollah-stellingen. Veel Libanese burgers uit dit gebied zijn, uit angst voor de gevechten, inmiddels naar het noorden vertrokken.

De plaatsen waar fundamentalistische guerrillastrijders het vuur op troepen van de VN zouden hebben geopend, Yater en Sribbine, liggen iets ten noorden van de door Israel uitgeroepen veiligheidszone. Deze is in het leven geroepen om het noorden van Israel tegen verdere beschietingen te beschermen.

De dood van de Nepalees brengt het aantal omgekomen VN-soldaten in dit gebied op 189 sinds in 1978 na een drie maanden durende invasie van Israel een beroep werd gedaan op de vredesmacht. Van de omgekomen soldaten zijn er 18 uit Nepal afkomstig. (AP, AFP, Reuter)