Verkiezing Kenia wellicht uitgesteld na beslissing Hof

NAIROBI, 13 NOV. In een dispuut over de aanstaande verkiezingen tussen regering en oppositie heeft het Keniase Hooggerechtshof gisteren beslist in het voordeel van de oppositie.

Als gevolg van dit besluit moeten de verkiezingen, aanvankelijk gepland voor 7 december, vrijwel zeker worden uitgesteld. Procureur-generaal Amos Wako, die in het Keniase systeem tevens als minister van justitie optreedt, had zonder goedkeuring door het parlement een wet gewijzigd. Hij veranderde, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, slechts één woordje. In de oude wet stond dat de periode waarin partijen voorverkiezingen houden om kandidaten aan te wijzen voorde algehele verkiezingen, niet minder dan 21 dagen mag duren. Wako maakte er van: niet meer dan 21 dagen. Toen de nationale verkiezingscommissie eerder deze maand het tijdschema voor de verkiezingen bekendmaakte, bleken de partijen slechts één week de tijd te hebben voor hun voorverkiezingen. De oppositiepartij Ford-Kenya stapte naar het Hooggerechtshof en kreeg gelijk. De uitspraak is vrijwel zonder precedent. Keniase rechtbanken spreken zich zeer zelden uit tegen de regering.