Snel einde van Lendl en McEnroe in Antwerpen

ANTWERPEN, 13 NOV. Richard Krajicek speelt vanavond in de kwartfinales van het ECC-tennistoernooi in Antwerpen tegen Petr Korda. De sobere Tsjechoslowaak won gisteravond met twee keer 6-4 van John McEnroe. Krajicek is in Antwerpen als zesde geplaatst, Korda als derde.

McEnroe deelde in Antwerpen mee aan zijn laatste ATP-toernooi bezig te zijn. Hij neemt na de Grand Slam Cup en de finale om de Davis-beker tegen Zwitserland wellicht zelfs voorgoed afscheid van het toptennis. “Ik ga wat naar basketbal kijken, voor de rest heb ik mijn toekomst nog niet bepaald”, zei de 33-jarige Amerikaan.

De verrassing van gisteren was de uitschakeling van vijfvoudig toernooi-winnaar Ivan Lendl. De als vierde geplaatste Amerikaan, die woensdag Haarhuis had verslagen, had een off-day tegen Mark Woodforde. De roodharige Australiër won simpel met 6-4 6-2. Ook de Spanjaard Costa, als zevende geplaatst, sneuvelde. De Duitser Michael Stich, sinds zijn Wimbledon-zege in 1991 wat op de achtergrond geraakt, zegevierde in twee sets: 6-4 6-4. Favoriet Jim Courier klopte Javier Sanchez met twee keer 6-3.

Tom Nijssen is in zijn hele tenniscarriere nog nooit zo vaak gecomplimenteerd als dezer dagen in Antwerpen. Ook na zijn uitschakeling, gisteren in de tweede ronde tegen Larsson (6-3 6-7 6-7), raakte de Nederlander verlegen van de alom geoogste schouderklopjes.

In het dubbelspel mag Nijssen in de loop der jaren dan al menig succes hebben geboekt, dat deel van het tennis is een ondergeschoven kindje bij het pure man-tegen-man-duel. De met Manon Bollegraf behaalde Grand Slam-titels in de "mixed' in Parijs 1989 en New York 1991 konden zijn anonimiteit hooguit tijdelijk onderbreken. De zege in de eerste ronde in Antwerpen, dinsdag op de Amerikaan Washington, zal langer in menigeens herinnering blijven. De partij tegen Larsson was gisteren een bevestiging van de ware kwaliteiten van Nijssen als solist.

“En toch blijf ik vooral dubbelen”, zei Nijssen gisteren na het spannende gevecht. Als nummer 278 op de wereldranglijst heeft hij weinig keus. “Bij de meeste toernooien kom ik het enkelspel niet eens binnen. Ik zou wel allerlei Challenger-toernooien kunnen gaan spelen, maar met mijn partner Suk weet ik precies wat ik heb. Daarin zit ik dicht tegen de top aan. Ik ga de gok niet wagen om nu opeens de prioriteit naar de singles te verleggen.”

Toch smaakt het succes van Antwerpen naar meer, hij zal het niet ontkennen. “Ik voel me het hele jaar al perfect. Jammer genoeg speel ik te weinig tegen spelers van het kaliber Washington of Larsson. Ik weet dat ik van hen kan winnen.”