Siemens Nixdorf blijft in rode cijfers

Het verlies van Siemens Nixdorf Informatiesystemen (SNI), de computerdivisie van het Duitse Siemens-concern, is in het op 30 september geëindigde boekjaar uitgekomen op 513 miljoen mark waarmee het 34 procent kleiner is dan dat uit het vorige boekjaar.

SNI, dat zijn resultaten gisteren - na die van moedermaatschappij Siemens - bekendmaakte, wijt het verlies mede aan de malaise in de computerindustrie. De flinke prijsdalingen van PC-hardware hebben SNI een verlies van ongeveer 700 miljoen mark gekost.

De omzet groeide met zeven procent tot dertien miljard mark (14.6 miljard gulden). De orderontvangst verminderde met één procent tot 12,9 miljard mark. Het bedrag aan nieuwe orders uit Duitsland was met 8,3 miljard mark stabiel. De orderontvangst uit het buitenland ging met drie procent achteruit tot 4,6 miljard mark. Het aantal werknemers daalde van 51.640 tot 48.430. In Duitsland had SNI 35340 mensen in dienst, in het buitenland 13090.

In augustus maakte SNI bekend dat nog eens zesduizend banen moeten verdwijnen na de 3.000 in 1991/92. Het moederbedrijf van SNI wil zo één miljard mark besparen op de computerdivisie. Deze ingreept moet aan het eind van het boekjaar 1994/95 zijn afgerond.

Sinds de fusie tussen Nixdorf Computers en de datadivisie van Siemens in oktober 1990 heeft SNI nog geen winst kunnen maken.