Roy hekelt gedrag Van Gaal: "Dat doe je niet, is niet netjes'

ROTTERDAM, 13 NOV. Bryan Roy heeft gisteren voor het eerst gereageerd op de manier waarop hem half september door Ajax-trainer Van Gaal de wacht werd aangezegd. De 22-jarige aanvaller, die deze week aan de Italiaanse club Foggia werd verkocht, hekelde de wijze waarop Van Gaal hem heeft behandeld. “Het is een a-sociale bende”, zei Roy gisteravond in een sportprogramma van RTL4.

Roy zei het onbehoorlijk te vinden dat Van Gaal het geschil openbaar heeft gemaakt. “Dat hoor je binnenskamers te houden. Het heeft geen zin om zulke dingen naar buiten te brengen. Dat doe je niet. Dat is niet netjes. Dit getuigt van weinig respect, weinig levenservaring, weinig mensenkennis en weinig verstand.”

De ex-Ajacied heeft het gewaardeerd dat de dag nadat hij naar het tweede elftal werd teruggezet, aanvoerder Danny Blind namens de spelersgroep naar hem is toegekomen. “Hij zei: "Je moet blijven doorgaan, wij geloven wel in je'.” Hij vraagt zich af waarom niemand van de spelers dat in een teambespreking heeft gezegd. “De groep heeft te weinig persoonlijkheid om op te staan. Maar ik kan ze dat niet kwalijk nemen. Iedereen denkt aan zijn eigen hachie. Wie zijn mond moet opendoet vliegt eruit of krijgt een boete.”

Volgens Roy is het niet mogelijk om in discussie te gaan met Van Gaal. “Dan breekt de oorlog uit. De spelers moeten naar buiten heel netjes zijn. Iedereen is dat ook geweest. Maar als je dan ziet wat Van Gaal zelf allemaal op de tv verkondigd gaan m'n haren overeind staan.”

Hij denkt met plezier aan zijn laatste optreden bij Ajax, afgelopen zondag tegen MVV, terug. “Het moment dat ik mocht invallen zal ik nooit vergeten. Het ging niet met de ploeg. Het hele stadion ging tekeer. Iedereen scandeerde mijn naam. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik warmliep. Het was ook goed moment voor mezelf. Ik heb mezelf leren kennen. Ik heb een nog sterker gevoel gekregen. Ik weet nu dat niemand me klein kan krijgen.”

Bij zijn aankomst in Foggia werd Roy aan de supporters gepresenteerd. Hij verklaarde dat Frank Rijkaard hem de club heeft aanbevolen. Het open en aanvallende spel dat de Tsjechische trainer Zeman voor ogen staat, zou het best bij de kwaliteiten van Roy passen.

De Italiaanse sportmedia vragen zich echter af wat een international bij de nummer zeventien van de ranglijst doet. La Gazzetta dello Sport heeft Roy horen zeggen dat Foggia een tussenstation is. “Op termijn zal ik bij een topclub aan de slag kunnen.”

Van Gaal introduceert Roy voor de Gazzetta-lezer als “een technisch zeer begaafd voetballer”. Maar ook als “een die het ontbreekt aan de juiste professionele instelling.”