Oekraïne vaardigt verbod uit op gebruik van roebel

MOSKOU, 13 NOV. De Oekraïne heeft de economische gemeenschap van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) verlaten. President Leonid Kravtsjoek heeft gistereren een decreet uitgevaardigd dat het gebruik van de roebel met onmiddellijke ingang verbiedt. Sinds gisteravond elf uur is alleen de Oekraïense karbovanets nog wettig betaalmiddel.

Het verbod van de roebel gaat gepaard met een strikte centralisatie van het monetaire verkeer. Vanaf maandag mogen valuta alleen nog maar via de centrale bank worden gewisseld. De burgers die nu over roebels beschikken, krijgen tot die tijd hun tegoeden om te zetten tegen een koers van één op één. Op de zwarte markt is een Russische roebel momenteel bijna twee keer zoveel waard als de Oekraïense koepon, het autochtone papiergeld dat nu wordt omgezet in de karbovanets. Kiev heeft geen limiet gesteld op het bedrag dat mag worden omgewisseld. De Oekraïense regering hoopt op deze manier de roebels uit de markt te halen die ze zo hard nodig heeft om het tekort op de handelsbalans met Rusland te compenseren.

Als de Oekraïense regering in staat blijkt om het decreet van Kravtsjoek daadwerkelijk uit te voeren, betekent deze stap dat de tweede republiek van het gemenebest zich feitelijk uit de "roebelzone' teruggetrekt. Sinds de ontmanteling van de Sovjet-Unie een jaar geleden is de Russische munt hét betaalmiddel in het gehele gemenebest gebleven. De Oekraïne heeft eerder dit jaar weliswaar gepoogd om een eigen munt te introduceren, maar die pogingen zijn gestrand op het open karakter van de Oekraïense economie. Hoewel de koepon het betaalmiddel van de stad werd, bleef de roebel dominant.

In Moskou heeft het Russische parlement gisteren de lang verwachte faillissementswet aangenomen. Op grond van deze wet kunnen bedrijven nu bankroet gaan. Het bezit kan geheel of gedeeltelijk verkocht worden. Tot nu toe konden staatsonderneminegen niet hun faillissement aanvragen, met als gevolg dat de overheid met subsidies moest blijven bijspringen om de tekorten te dekken.