Koersen Damrak stabiliseren zich

AMSTERDAM, 13 NOV. De aandelenbeurs leek zich vanochtend te stabiliseren na de vaste stemming die gisteren het beeld bepaalde. De handel verliep vlak voor het weekeinde rustig en zonder opmerkelijke uitschieters naar boven of naar beneden.

AMSTERDAM Koninklijke Olie moest op grond van een driekwart cent lagere dollar 1,10 gulden omlaag naar 146,60. Gisteren kregen de cijfers over het derde kwartaal nog een goed onthaal met een koersstijging van 2,10.

De CBS-stemmingindex algemeen belandde rond 11.30 uur op 105,1, het niveau waarop de dag ervoor was gesloten. De buitenlandse beurzen gaven evenmin een duidelijk beeld. Londen was lager, Frankfurt veerde op terwijl Wall Strewet nauwelijks van zijn plaats kwam. De obligatiemarkt in Amsterdam lag een stuivertje hoger.

Het drankenfonds Bols, al enkele weken uit de gratie, moest negentig cent prijsgeven op 37,90. Factoren waren volgens handelaren de dreigende Amerikaanse handelssancties en de koersverschuivingen van de laatste maanden bij het pond sterling en de lire. Verder zou er een grote verkoper bezig zijn stukken te spuien.

De KNP-koers steeg dertig cent tot 29,90, VRG leefde een gulden op naar 21,50 in reactie op de publikatie van toch niet zulke slechte resultaten als door analisten was verwacht. Akzo verloor 1 gulden op 134,50 en KLM zakte met veertig cent tot 24 gulden, na donderdag nog met 1,90 te zijn gestegen.

NEW YORK De koersen op Wall Street kwamen gisteren nauwelijks in beweging. Het Dow Jones gemiddelde van industrieaandelen eindigde 0,54 punt lager op 3.239,79.

LONDEN Winstnemingen overheersten na de forse koersstijging van gisteren toen de officiële renteverlaging werd bekendgemaakt. Aan het eind van de ochtend stond het FT-100 koersgemiddelde op een verlies van ongeveer 16 punten op 2.710.

FRANKFURT Een lichte stemmingsverbetering op de Duitse aandelenmarkt typeerde de handel vanochtend. Het Dax-30 gemiddelde trok in de ochtendhandel ruim 2,6 punten op naar 1.538. De omzet was matig.

TOKIO Het Nikkei-225 gemiddelde van Japanse aandelen daalde vandaag 46,14 punten (0,3 procent) naar 16.330,79 bij een matte stemming door gebrek aan kooplust.