Italiaanse centrale bank verlaagt disconto 1 procent

ROME, 13 NOV. De Italiaanse centrale bank heeft gisteravond het disconto met 1 procent verlaagd, naar 13 procent, kort nadat het belangrijkste onderdeel van de bezuinigingsplannen was goedgekeurd en nadat de vakbonden alarm hadden geslagen over de sterk dalende werkgelegenheid.

De aankondiging van de discontoverlaging kwam een uur nadat de Senaat met 157 tegen 70 stemmen en 2 onthoudingen een essentieel onderdeel van de begroting voor volgend jaar had goedgekeurd. De Kamer had dit al eerder gedaan.

In een korte toelichting zei gouverneur Carlo Azeglio Ciampi dat de discontoverlaging mede mogelijk was gemaakt door de renteverlaging in andere landen. Een andere belangrijke factor is de zwakke vraag. Hierdoor is het gevaar kleiner geworden dat de devaluatie van de lire, via een duurdere import, leidt tot het aanwakkeren van de inflatie.

Ciampi wees ook op de “moeilijkheden in de produktie”. De Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria heeft de afgelopen weken aangedrongen op een duidelijke renteverlaging. De hoge geldkosten dreigen het bedrijfsleven te verstikken op een moment dat het internationaal gezien toch al slecht gaat, waarschuwde de Confindustria.

Het disconto is nu teruggekeerd op het niveau van begin juli, na schommelingen naar de 13,75 procent (17 juli), 13,25 procent (4 augustus), 15 procent (4 september) en 14 procent (26 oktober). Volgens de werkgevers kan de rente nog verder omlaag.

Zij krijgen daarbij indirect steun van de vakbonden, die deze week alarm hebben geslagen over de sterke daling van de werkgelegenheid. In twaalf maanden is bijna zes procent van de banen verdwenen en verwacht wordt dat de komende maanden de problemen nog groter worden. Vooral in de metaal en de textiel staan duizenden banen op de tocht. De situatie is volgens de bonden extra bedreigend omdat geen enkele sector gevrijwaard blijft.

De belangrijkste onderdelen van het gisteren definitief goedgekeurd bezuinigingspakket zijn invoering van een minimumbelasting voor zelfstandigen; opheffing van de automatische indexering van pensioenen; een loonstop in de publieke sector; beperking van de aftrekbare kosten; een belasting op luxe-goederen; aanzienlijke verhoging van de eigen bijdrage in de gezondheidszorg voor de hogere inkomens.

Dit onderdeel van de begroting moet resulteren in 53 biljoen lire bezuinigingen. Al eerder zijn bezuinigingen voor 12,5 biljoen lire goedgekeurd. In totaal wil het kabinet komend jaar voor 93 biljoen lire bezuinigen, ongeveer 120 miljard gulden.

Dat het parlement zo snel akkoord gaat met dergelijke ingrijpende maatregelen, komt doordat premier Amato bij herhaling de vertrouwenskwestie verbindt aan essentiële onderdelen van de begroting. Dat betekent dat de voorstellen niet kunnen worden geamendeerd: het is voor het parlement buigen of het kabinet naar huis sturen, en voor dat laatste durft niemand nu de verantwoordelijkheid te nemen. Uit protest tegen deze “dictatoriale” tactiek hebben de neo-fascisten, de protestpartij Lega Nord en de communistische hardliners gisteren niet deelgenomen aan de stemming. De ex-communistische Democratische partij van links, de Republikeinen en de Groenen stemden tegen.

    • Marc Leijendekker