Iraakse Koerden komen met Turkije tot grensregeling

ANKARA, 13 NOV. De Iraakse Koerdenleiders Jalal Talabani en Massoud Barzani zijn gisteren met Turkije overeengekomen dat de gemeenschappelijke grens voortaan in overleg wordt beveiligd. Bovendien wordt een lijst gemaakt met de namen van de strijders van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) die zich hebben overgegeven aan de Iraakse Koerden.

Tussen de 6.000 en 8.000 Iraaks-Koerdische strijders (peshmerga's) zullen aan de Iraakse kant worden gestationeerd, die in coördinatie met het Turkse leger moeten voorkomen dat de PKK zich opnieuw in Noord-Irak nestelt. Barzani en Talabani voerden hierover gisteren besprekingen met het hoofd van de Turkse Jandarma (militaire politie), generaal Esref Bitlis, in het Turkse grensplaatsje Silopi.

Op de vraag of Osman Öcalan, de broer van PKK-leider Abdullah Öcalan, aan Turkije wordt uitgeleverd, antwoordde Talabani dat voor dit soort zaken internationale regels bestaan die Noord-Irak zal naleven. Osman Öcalan bevindt zich onder de PKK-strijders die in kampementen in Noord-Irak, aan de Iraanse grens, zijn ondergebracht.

In Ankara zijn achttien Turks-Koerdische parlementariërs gisteren voor onbepaalde tijd in hongerstaking gegaan, uit protest tegen de "onmenselijke ontwikkelingen' in het Koerdische zuidoosten van Turkije. De hongerstaking is bedoeld om internationaal de aandacht te vestigen op de situatie in deze regio, waar alleen al dit jaar 250 mensen door onbekende schutters werden gedood; dorpen en stadjes liggen permanent onder vuur van de Turkse veiligheidstroepen, bewoners worden gedwongen hun huizen te verlaten, aldus een verklaring van de Volks Arbeiders Partij, waarin de Koerdische parlementariërs zijn verenigd.

De burgemeester van Diyarbakir, in Zuidoost-Turkije, Turgut Atalay, raakte gisteravond bij een aanslag voor zijn huis gewond. Een lijfwacht werd gedood, terwijl zijn chauffeur ernstig gewondraakte. Volgens Turkse kranten werd de sociaal-democraat Atalay al geruime tijd bedreigd door de PKK.

    • Froukje Santing