Hoge officieren Colombia leggen hun functie neer

BOGOTA, 13 NOV. Vier dagen na het uitroepen van de noodtoestand in Colombia hebben de opperbevelhebbers van leger, luchtmacht en marine onverwachts hun functie neergelegd, zo is gisteren bekendgemaakt.

De Colombiaanse radio meldde niet waarom de hoge militairen - legerbevelhebber generaal Manuel Murillo Gonzalez, zijn collega van de luchtmacht en tevens opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Manuel Forero Quinones, en de commandant van de marine, vice-admiraal Gustavo Anglo Mejia - met pensioen zijn gegaan. Minister van defensie Rafael Pardo verklaarde voor de radio dat er al opvolgers zijn benoemd. Hij noemde het vertrek van de hoge officieren heel normaal en deel van de jaarlijkse wisseling van de wacht in het leger. Generaal Manuel Murillo Gonzalez Quinones behoorde tot de speciale groep militairen die de ontsnapping van de beruchte drugsbaas Pablo Escobar moest onderzoeken. Escobar is nog steeds spoorloos sinds hij op 22 juli van dit jaar uit een speciaal voor hem ingerichte gevangenis ontsnapte. Het persbureau Reuter meldt dat volgens goedingelichte bronnen vooral president Cesar Gaviria sterk had aangedrongen op de pensionering van de militairen. De regering dankte de militairen voor hun “volledige toewijding, professionalisme en patriottisme”. Afgelopen zondag riep Gaviria de noodtoestand in het land uit en kondigde een militaire en gerechtelijke jacht aan op de naar schatting 8.000 marxistische rebellen, die dit jaar al voor meer dan duizend slachtoffers onder de soldaten, politie en de burgers hebben gemaakt. De nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Ramon Gil Bermudez, riep gisteren zijn troepen in een radio-vraaggesprek op hun pogingen te vergroten de guerrillastrijders op te sporen. (Reuter, AP, AFP)