Directie Pierson: Beursgang Fugro was "goede zaak'

AMSTERDAM, 13 NOV. De beursgang van Fugro-McClelland - waarvan de beurskoers sedert de beursintroduktie is ingestort - was een "goede zaak'. De Amsterdamse effectenbeurs heeft meer van dergelijke ondernemingen nodig.

Dat zei drs. J. Kleiterp, directievoorzitter van zakenbank Pierson, Heldring & Pierson, vanmorgen tegen een gehoor van enkele honderden particuliere beleggers op de jaarlijkse Dag van het Aandeel.

Fugro verraste beleggers in augustus pijnlijk door mee te delen dat zij vor 1992 een winst verwacht van 20 miljoen gulden, terwijl de directie bij de beursgang nog uitging van een winst van 31 miljoen gulden.

De koers van het aandeel, dat in april voor 38 gulden naar de beurs werd gebracht, stortte daarop in tot een dieptepunt van 21,50 gulden op 26 augustus. Daarna trad een licht herstel op tot 25,60 gulden vanmorgen. De beurs stelde een onderzoek in, maar liet eind oktober weten geen stappen tegen Fugro of Pierson te zullen nemen.

De Pierson-voorzitter speelde vanmorgen de bal toe naar beleggers door te stellen dat beursgenoteerde ondernemingen steeds minder tijd krijgen om het vertrouwen van de beleggers te winnen. Kleiterp wees erop dat de helft van de ondernemingen die tien jaar geleden waren betrokken bij de opening van de parallelmarkt al niet meer bestaat als beursfonds. Ook op de officiële markt is een groot aantal fondsen verdwenen door overneming, fusie of herstructurering.

Kleiterp wees erop dat juist bij dergelijke gevallen de belangen van aandeelhouders vaak anders zijn dan die van andere partijen zoals directie, werknemers of zelfs collega's/grootaandeelhouders. In het huidige systeem worden comissarissen geacht al die belangen te bewaken. “Maar vooral de particuliere aandeelhouder heeft de laatste jaren situaties meegemaakt waardoor hij het vertrouwen dat over zijn belang wordt gewaakt heeft verloren”, aldus Kleiterp.

Hij drong aan op regelgeving om de particuliere aandeelhouder te beschermen, met name omdat die in de toekomst van groot belang is als aanbieder van risicodragend kapitaal. Volgens de Pierson-voorzitter zal over circa 10 jaar de vergrijzing in Nederland ertoe leiden dat institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars) meer moeten uitkeren dan ze binnenkrijgen. Die ontsparing kan ertoe leiden dat pensioenfondsen netto-verkopers van aandelen worden. “Op dat moment zal het bedrijfsleven de particuliere aandeelhouder weer hard nodig hebben als kapitaalverschaffer.”

Volgens Kleiterp zou bijvoorbeeld kunnen worden gedacht aan een verplichting aan een partij die dertig procent van de aandelen in een beursfonds verwerft om een bod op de rest uit te brengen.