Dimlicht

De stichting Natuur en Milieu, de ENFB en de VBV hebben het juist gezien, dat voetgangers en fietsers minder opvallen en dimlicht energie kost.

Wat tot dusver niet in de publiciteit verscheen, is het ervaringsfeit, dat het oversteken van een door auto's met dimlicht bereden weg bij niet donker weer met groot risico gebeurt! Pas na enige tijd en tal van “narrow escapes” beseft men, dat de afstandsschatting hierdoor totaal wordt ontregeld.

Een auto, die ver weg leek is er al bijna (en omgekeerd). Oorzaak vermoedelijk het licht zelf en het verschil in sterkte. Wie het heeft ondervonden wordt zeer onzeker en het geldt ook voor fietsers, die linksaf slaan, en voor auto's, die de weg op willen rijden. Dit fenomeen, dat in de militaire strategie al voor de oorlog bekend was, gaat nu ongetwijfeld slachtoffers kosten als het verlicht rijden bij helder weer voorschrift wordt. De visuele verhoudingen zijn dan zoek, het is een ondoordacht plan.

    • Ing. C. Doyer