Chemie in diepste crisis sedert begin jaren '80

De grote Europese chemieconcerns worstelen op het moment met de diepste depressie sedert begin jaren tachtig. Het sombere economische klimaat en sterke valutaschommelingen treffen de chemiesector hard.

“De slechte economische situatie heeft tot gevolg dat de winsten in Europa nog zeker twee jaar onder druk zullen staan”, aldus een analist die anoniem wil blijven.

Naast overcapaciteit, teruglopende vraag en lage prijzen worden de chemiebedrijven getroffen door de lagere dollar en de slechte economische vooruitzichten. Dat voorspelt weinig goeds voor winstherstel volgend jaar. De slechte bedrijfsresultaten zullen onvermijdelijk leiden tot verdere herstructurering, inclusief joint ventures, sluiting van fabrieken en ruil van activiteiten.

Afgelopen maand presenteerden het Britse Imperial Chemical Industries, het Nederlandse DSM en het Noorse Norsk Hydro fors tegenvallende kwartaal- en negen maandsresultaten. Deze drie bedrijven illustreerden hiermee de slechte situatie in de chemiesector.

Alleen de resultaten van Akzo waren een lichtpuntje, maar het Nederlandse chemieconcern, dat een sterke farmaceutische divisie heeft, is minder afhankelijk van petrochemische activiteiten. De Duitse chemiegiganten Basf en Hoechst zullen later deze maand hun bijdrage leveren aan de stroom sombere resultaten, zo luidt de verwachting. Bayer, dat net als Akzo een forse farmaciepoot heeft, zou er nog relatief het beste voor staan.

Sedert de zomer is de industrie getroffen door een combinatie van importdruk, grote voorraden, nieuwe capaciteit en dalende vraag waardoor de prijzen scherp zijn gedaald. Vooral de Duitse en Nederlandse producenten werden daarnaast getroffen door de appreciatie van de gulden en de D-mark ten opzichte van pond, lire en peseta.

De lagere dollarkoers tast de de winstgevendheid en de concurrentiekracht van de Europese chemiesector aan. Daar komt dan nog bij dat de winstprognoses voor het Europese bedrijfsleven voortdurend naar beneden worden bijgesteld. “Wat we in Europa nodig hebben is een beetje economische groei. Dat zou een fantastisch verschil uitmaken voor de vooruitzichten van de chemiesector”, verzucht een analist. (Reuter)

    • Ian Geoghegan