Brinkman wil niet te boek staan als premier

DEN HAAG, 13 NOV. CDA-fractieleider L.C. Brinkman vindt het vervelend om in het parlement al als gedoodverfd premier te worden aangesproken. “Ik vind het ongemakkelijk dat steeds meer mensen daar opmerkingen over maken”, zegt hij in een vraaggesprek met deze krant, na afloop van het Kamerdebat over de extra bezuinigingen van 2,75 miljard gulden voor volgend jaar. “Het staat nog niet vast dat ik premier word, maar het is sowieso niet relevant voor zo'n debat.”

Volgens Brinkman brengen de toespelingen op zijn mogelijke premierschap een vermenging van verantwoordelijkheden en posities met zich mee. “Ik heb als volksvertegenwoordiger te maken met dit kabinet. Je moet mensen niet op het verkeerde been zetten door de indruk te wekken dat Brinkman hier met zijn eigen zaakjes bezig is.”

De CDA-fractieleider drong in het Kamerdebat aan op een blijvende invulling van de bezuinigingen, de fractie liet eerder weten de voorstellen "slap' en "volstrekt onvoldoende' te vinden. Gisteren moest het CDA er in de Kamer genoegen mee nemen dat over de bedragen later opnieuw wordt gedebatteerd. Brinkman ontkent voor het debat té hoog van de toren te hebben geblazen. “Waar heeft u dat vandaan”, zegt hij verbaasd. “Ik heb de indruk dat de buitenwereld de verwachting heeft gehad dat dit debat het einde der dagen van het kabinet Lubbers-Kok zou inluiden.” Volgens hem was het slechts de “opmaak voor de concrete invulling” die nog volgt.