Voorzichtig optimisme op kunstbeurs Keulen

Art Cologne, tot en met 17 november in de Rheinhallen Keulen, open dagelijks 11 tot 20 uur; toegang DM 15, catalogus DM 15.

Unfair - "Die richtige Kunstmesse' tot met 15 november in de Ballonie-Hallen, Ehrenfeldgürtel 88, dagelijks 12 tot 21 uur. Toegang DM 10, catalogus DM 10.

KEULEN, 12 NOV. Op de zesentwintigste Art Cologne, de galeriebeurs die gisteren in Keulen werd geopend, heerst een voorzichtig optimisme. “De verwachtingen zijn niet meer zo overspannen als vorige jaren, men houdt rekening met verliezen en wacht rustig af hoe de verkoop zal verlopen”, aldus Adriaan van der Have van de Amsterdamse galerie Torch die voor het zevende achtereenvolgende jaar deelneemt aan deze belangrijke Europese beurs. Ook zijn zeven Hollandse collega's spreken waarderend over de goede sfeer en de verzorgde stands van de in totaal 269 deelnemers.

Met 188 Duitse exposanten is Art Cologne allereerst een nationale beurs; op grote afstand volgt Italië met twaalf galeries, dan Engeland met negen en uit de Verenigde Staten kwamen net als uit Nederland acht handelaren naar de Rheinhallen. De drie hallen die te zamen 42.000 vierkante meter beslaan, zijn sinds vorig jaar verdeeld in categorieën: op de begane grond de kunsthandelaren waar men onder meer Kandinsky en Schlemmer naast Francis Bacon, Cy Twombly en Robert Rauschenberg vertegenwoordigd ziet.

Op de eerste verdieping vooraan bevinden zich de gerenommeerde galeries onder wie de Franse Denise René; omdat zij zich al 45 jaar inzet voor de moderne kunst krijgt zij deze keer de Art Cologne-prijs van DM 20.000. René brengt in Keulen kinetische en constructivistische kunst. De Rotterdamse galerie Delta toont hier onder meer erotische tekeningen van Sandro Chia, terwijl Wanda Reiff uit Maastricht iedere bezoeker een roos aanbiedt: die bloem is het verbindende thema van de vertoonde werken.

Achterin in hal 5 zijn de jongere en meer avontuurlijke galeries geconcentreerd; vijf van de Nederlandse galeries tonen hier veelal kunstenaars van eigen bodem op prominente wijze: Alexander Schabracq's post-popkunst kreeg een eigen kabinetje bij Barbara Farber, Akinci toont onder meer tekeningen uit de jaren zeventig van Floor van Keulen. Apunto die voor het eerst in Keulen staat, maakte een aparte presentatie voor het project Monkey Business van Edwin Janssen. Een aap speelt de hoofdrol in de tot een werk aaneengeregen foto's en objecten. Servaas etaleerde bij Torch een zelfontwikkeld parfum "Eau de poisson' geheten, verleidelijk uitgestald op een kaptafeltje. Wie het opspuit, wordt echter in de stank van rotte vis gehuld.

Nederlandse kunstenaars die door buitenlandse galeries worden vertegenwoordigd zijn onder meer Marlene Dumas (bij Isabelle Kacprzak), Henk Visch (bij de Produzentengalerie, Hamburg) en Philip Akkerman (De Lege Ruimte, Brugge). Gisteravond werd hier en daar al de champagne ontkurkt om op de eerste verkopen te drinken. Verderop in de stad heerste een heel andere sfeer: op de alternatieve galeriebeurs Unfair. De Keulse galeristen Tanja Grünert en Christian Nagel organiseerden uit protest tegen Art Cologne hun eigen beurs in een voormalig fabriekspand. Art Cologne doet te weinig aan jonge kunstenaars is hun klacht, je zou er zelden nieuwe namen zien. Zeker nu de markt onzeker is, nemen de meeste galeries geen risico's. Aan de enigszins wankel uitziende wandjes hangen veelal werken van artiesten tussen de 20 en 40 jaar, vaak politiek getint. Ook bekendere galeries doen hier mee, zoals Pat Hearn en American Fine Arts, beiden uit New York. De sfeer is ongedwongen, het publiek overwegend jong, de prijs van de stands ongeveer drie keer zo laag als in de Rheinhallen. De enige Nederlandse deelnemer is Fons Welters die een solo-expositie van Berend Strik brengt met als thema geslachtsverwisseling. Dè blikvanger van Unfair is een installatie van de jonge Engelsman Damien Hirst, bij Jay Jopling; hij zette een levende tweeling, twee oudere vrouwen, op stoelen voor een muurschildering van twee bijna identieke stippelpatronen. Wie niet goed oplet, zet zijn voet misschien op een muizeval die het opschrift Unfair draagt: kennelijk is het menens, de organisatoren binden de strijd aan met "het grote geld', dat wil zeggen als de verkoop goed is wordt deze kleine beurs met 27 deelnemers volgend jaar uitgebreid.

    • Renée Steenbergen