Van Thijn wil vaart achter onderzoek

De Amsterdamse burgemeester Van Thijn vindt dat het onderzoek van de Rijksluchtvaartdienst (RLD) naar de toedracht van de vliegramp in de Bijlmer te lang duurt. Dat maakte hij gisteren duidelijk tijdens de behandeling van de algemene politieke en financiële beschouwingen over de begroting van 1993, in de gemeenteraad.

De RLD liet vrijdag weten dat het onderzoek naar de oorzaak van de ramp nog maanden kan duren. Van Thijn is temeer ongelukkig met de vertraging, omdat in de Verenigde Staten en Israel reeds deelonderzoeken zijn gepubliceerd en uitspraken worden gedaan over de schuldvraag. “Wij hebben daar in Nederland nog geen enkel weerwoord op”, aldus Van Thijn.

Hij zei te hopen dat de resultaten niet zo lang op zich laten wachten als die van het onderzoek naar het neerstorten van het SLM-toestel bij Paramaribo, waarop drie jaar is gewacht.

De gemeente Amsterdam gaat ervan uit volledig schadeloos te worden gesteld voor de financiële gevolgen van de ramp. Alle kosten worden door het gemeentelijk verzekeringsbedrijf in rekening gebracht bij de assuradeuren van El Al. Het is nog niet te zeggen hoeveel de ramp Amsterdam tot nu toe heeft gekost.