Unilever zet rem op lonen hoger kader

ROTTERDAM, 12 NOV. Unilever bevriest de maximum salarisschalen voor het hoger personeel in Nederland. Aanleidingen daartoe zijn, aldus het concern, de macro-economische ontwikkelingen en de bezuinigingsmaatregelen bij andere bedrijven.

Ongeveer tweeduizend managers en assistent-managers hebben deze week een brief gekregen van Unilever, waarin hun is medegedeeld dat de geplande verhogingen van de maximum salarissen per 1 januari 1993 zijn ingetrokken. In de brief verklaart het concern bij de vaststelling van de maxima “de markt te volgen”. Daarvoor bekijkt Unilever jaarlijks de beloningstructuur bij een aantal Nederlandse bedrijven die in dezelfde marktsegmenten opereren of op de arbeidsmarkt voor hoger personeel op zoek zijn naar dezelfde categorie werknemers. Op basis van dit onderzoek, dat 1 september werd afgerond, had Unilever besloten de salarissen van de assistent-managers en de managers te verhogen.

Dat voornemen is “door de feiten achterhaald”, bericht het concern nu aan de betrokken werknemers. De macro-economische ontwikkelingen en de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen in andere delen van het bedrijfsleven zijn voor het Unilever-concern naar eigen zeggen aanleiding de voorgenomen salarisverhogingen in te trekken. Als de situatie in 1993 daartoe aanleiding geeft, schrijft Unilever, zal het concern een algemene verhoging van de maximum salarisschalen voor het hoger personeel doorvoeren. Een tijdstip valt volgens een woordvoerder van Unilever nog niet te geven. “Pas als men meer zicht heeft op de zaak, kunnen aanpassingen plaatshebben.”

Bij de Vereniging van Hoger Personeel (VHP) is de aangekondigde salarisbevriezing slecht gevallen. “Het is onwaardig voor Unilever”, zegt bestuurder L. Overkleeft van de VHP Unilever. Hij vindt het logisch dat de salarisverhoging van 5,5 procent die de VHP in juli aan de directie heeft voorgesteld door de economische ontwikkelingen niet meer aan de orde is, maar een nulgroei gaat Overkleeft veel te ver. Een passende reactie van het hoger personeel kan hij echter niet zo snel bedenken, “stakingen liggen niet in de aard van het beestje”. Wellicht stuurt de VHP nog een open brief aan de directie.

De bevriezing van de maximum schalen heeft direct effect voor de ongeveer zeshonderd Unilever-managers die aan de top van hun schaal zitten. De rest van het hoger personeel kan blijven rekenen op de normale salarisverhogingen. Het hoger-kaderpersoneel van Unilever valt niet onder een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO), maar onder een protocol. Voor de overige zevenduizend Nederlandse werknemers beginnen de CAO-onderhandelingen in maart. Of de Unilever-directie dan weer met een bevriezingsmaatregel zal komen, is volgens de woordvoerder van het concern nog niet aan de orde: “Als er wat moet gebeuren, gaan we daar straks met de vakbonden over praten.”