Twee doden door eerste najaarsstorm

DEN HAAG, 12 NOV. Bij de najaarsstorm die in het hele land woedde, zijn gisteren twee mensen om het leven gekomen en is een nog onbekend aantal mensen gewond geraakt.

In Den Haag kwam een 22-jarige vrouw om het leven toen zij werd geraakt door brokstukken van een instortende gevel van een renovatiepand, waar zij juist langs fietste. In Cadzand overleed een 31-jarige man tijdens het sleutelen onder zijn auto doordat, vermoedelijk door de harde wind, de wagen van de krik schoot.

Het deels ingestorte huis aan de Haagse Prinsengracht maakt deel uit van een groep van vier zeventiende-eeuwse panden die zomer vorig jaar van de gemeente zijn overgenomen door de particuliere NV Stadsherstel. Tien dagen geleden had deze een begin gemaakt met een 2,6 miljoen gulden kostende renovatie van de panden, die op de Rijksmonumentenlijst staan maar vanaf begin jaren tachtig in vervallen staat verkeerden. De panden worden nu gesloopt.

Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben “financiële overwegingen lange tijd een drempel gevormd voor renovatie”. De gemeente verwierf het laatste van de vier panden medio jaren tachtig en is formeel nog steeds eigenaar: de notariële overdracht moet nog plaatshebben, in afwachting daarvan kon Stadsherstel met renoveren beginnen.

De noordwester storm, die windkracht tien bereikte, richtte in het hele land schade aan. Mede door de zware windstoten waaiden overal bomen om en vlogen dakdelen in het rond. Het autoverkeer ondervond veel overlast. Door het kantelen en scharen van zeker zeven vrachtwagens en een aantal kleine ongelukken ontstonden kilometerslange files.

De stormvloedkering in de Oosterschelde is gistermiddag van twee tot vier uur gesloten geweest, de twaalfde keer sinds de kering eind 1986 in gebruik werd genomen. De voorlaatste keer was in de herfst van 1990.

In Rotterdam raakten enkele aangemeerde schepen op drift door de storm, de kade van de Sint Laurenshaven werd zwaar beschadigd door een "aanvaring' met twee losgeslagen schepen. In Hoek van Holland steeg het waterpeil in korte tijd 2,5 meter. Op de Waal moest een schipper zijn vrachtschip tussen de kribben vastzetten toen het water maakte. Met name in Zeeland waren er bij de veerdiensten lange wachttijden.

Op de Noordzee en het IJsselmeer raakten voor zover bekend geen schepen in grote moeilijkheden.

De storm ontregelde het treinverkeer in het hele land. Omgewaaide bomen, beschadigde bovenleidingen en hevige bladval op de rails veroorzaakten vertragingen die opliepen tot dertig minuten. Het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag was enkele uren gestremd door schade aan de bovenleiding. Het treinverkeer was volgens de Spoorwegen vanochtend weer normaal.