Trein en bus minder duur bij lagere inflatie

DEN HAAG, 12 NOV. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) is als de inflatie meevalt bereid de tarieven in het openbaar vervoer in 1994 minder te laten stijgen dan met de voorgestelde zes procent. Maar zij wil daarover pas voorjaar 1993 overleggen.

Dit heeft de minister gisteren in de Tweede Kamer verklaard bij de behandeling van haar begroting. Ze reageerde daarmee op een voorstel van de PvdA-fractie om de tarieven in 1994 met niet meer dan vier procent te laten stijgen. De PvdA had gevraagd om tariefsaanpassingen en om spreiding van de bezuinigingen in het stads- en streekvervoer (die elk in 1993 25 miljoen gulden zouden moeten opleveren). De fractie verwacht zo te voorkomen dat mensen het openbaar vervoer de rug toe keren.

Maij zei gisteren dat ze inmiddels overeenstemming heeft bereikt met het streekvervoer. De aanvankelijke extra bezuinigingen van 25 miljoen gulden voor 1993 kunnen daardoor worden beperkt tot 15 miljoen. De minister zegde de Kamer toe dat de bezuinigingen in zowel stads- als streekvervoer niet tot gedwongen ontslagen zullen leiden.

Maij zal het openbaar vervoer en de investeringen in infrastructuur ontzien bij de jongste bezuinigingsronde die Verkeer en Waterstaat vorige week opgelegd kreeg. Het ministerie moet structureel extra 129 miljoen gulden inleveren. Daarnaast moet het departement nog eens voor 32 miljoen gulden incidenteel korten. Maij kon nog niet aangeven op welke terreinen precies zal worden bezuinigd.