Resultaat Shell stimuleert beurs

AMSTERDAM, 12 NOV. Gunstige kwartaalcijfers van Koninklijke Olie stimuleerden vanmorgen de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs. Olie, volgens een handelaar nog steeds "de parel van Beursplein 5', boekte 38 procent meer winst.

AMSTERDAM Koninklijke Olie, dat gisteren sloot op 145,60, was omstreeks het middaguur zeventig cent hoger. Per aandeel bedroeg het kwartaalresultaat 3,01 gulden. Analisten hadden vooraf gerekend op een winst per aandeel van 2,05 à 2,65 gulden. Ter beurze sprak men van een resultaat “boven verwachting”.

Niet alleen de kwartaalcijfers van “de Koninklijke” stimuleerden het Beursplein, ook de positieve stemming op de beurs van Londen hield de moed erin. De ruim een halve cent lagere dollarkoers drukte het enthousiasme in Amsterdam enigszins. De EOE-index, die gisteren sloot op 278,12 punten, was tegen het einde van de ochtend circa twee punten hoger.

Ook KLM lag gevraagd. De luchtvaartmaatschappij (slot gisteren: 22,50 gulden) won 1,20 gulden. Steun in de rug voor de “Klemmen” vormde een positief rapport van het effectenkantoor Van Meer James Capel (VMJC).

Verder trok Hoogovens opnieuw drie dubbeltjes aan op 21,60, mede als gevolg van samenwerkingsplannen met de Duitse branchegenoot Klöckner. Eenzelfde winst bracht het Philips-aandeel op 19,10.

Op de lokale markt was er opvallend koersherstel voor Begemann. Begemann maakte bekend dochter PMB te verzelfstandigen.

NEW YORK De effectenbeurs van New York had gisteren een kalme dag. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 14,83 punten tot 3240,30 punten.

LONDEN Na de koersdaling van 17,8 punten tot 2.696,8 gisteren, steeg het FT-100-koersgemiddelde in Londen vanmorgen met meer dan dertig punten. De hoop van beleggers was gevestigd op een mogelijke renteverlaging door minister van financiën Lamont die vanmiddag zijn najaarsverklaring uitsprak.

FRANKFURT Goede resultaten van Siemand zorgden voor een goede stemming in Frankfurt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.512,21, was omstreeks het middaguur bijna 25 punten hoger.

TOKIO Na een slappe dag stegen de koersen in Tokio vanmorgen tegen het slot van de handel scherp. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 58,78 punten hoger op 16.376.