Resultaat British Telecom zakt 36%

British Telecom (BT), de Britse telecommunicatiegigant, heeft in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar zijn winst zien inzakken met 36 procent.

Het resultaat voor belastingen kwam uit op 1,03 miljard pond (tegen de huidige koers 2,8 miljard gulden). In de eerste helft van vorig jaar behaalde BT een winst van 1,61 miljard pond (4,4 miljard gulden). Ondanks de winstdaling betaalt het concern zijn aandeelhouders een hoger interimdividend. Dat is vastgesteld op 6,15 pence per aandeel tegen 5,70 pence vorig jaar.

De sterke winstdaling is ontstaan door de kosten voor het verminderen van de banen bij het concern. In de eerste helft van dit jaar is het aantal arbeidsplaatsen met 35.300 gereduceerd, hetgeen het concern 442 miljoen pond (1,2 miljard) heeft gekost. Een programma voor vrijwillig vertrek leidde ertoe dat 28.100 mensen hun baan bij BT opzegden. Aan het eind van het boekjaar 1991/92 had BT totaal 227.000 mensen in dienst.

BT, dat vorig jaar voor een groot deel werd geprivatiseerd door de Britse regering, leed een verlies van 135 miljoen pond (376 miljoen gulden) op de verkoop van zijn belang in de Canadese onderneming Mitel, producent van telecommunicatie-apparatuur. BT heeft de laatste jaren voortdurend aan kritiek blootgestaan vanwege de grote winsten die het behaalt. De winst kan zelfs per seconde worden berekend. In de eerste helft van het lopende boekjaar kwam de winst per seconde uit op 65 pond (177 gulden) tegen 102 pond (277 gulden) per seconde in de eerste helft van het boekjaar 1991/92.