Rentetarieven in Frankrijk verder omlaag

PARIJS, 12 NOV. De Franse centrale bank zal opnieuw een aantal belangrijke rentetarieven met een kwart procentpunt verlagen. Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt.

De rente waartegen de centrale bank intervenieert wordt verlaagd van 9,35 procent tot 9,1 procent. De rente voor leningen met een looptijd van vijf tot tien dagen daalt eveneens met een kwart procentpunt tot 10,25 procent.

Het is de tweede keer in tien dagen dat de Fransen hun rente verlagen. Op 2 november werden genoemde rentetarieven ook al met een kwart procentpunt verlaagd.

De renteverlagingen zijn volgens de Franse monetaire autoriteiten mogelijk omdat de koers Franse franc zich op een relatief hoog niveau heeft gestabiliseerd na de valutacrisis van september toen valutahandelaren de munt op grote schaal onder vuur namen. Sinds de schermutselingen rond de Franse munt zijn ook de buitenlandse valutareserves van de Franse centrale bank gestegen. “Hieruit blijkt de solide kracht van de franc”, zei minister van financiën Michel Sapin vanochtend. “De munt is zonder twijfel gesterkt uit de recnte monetaire crisis tevoorschijn gekomen en komt in aanmerking voor een koersstijging.”Volgens Sapin heeft de Banque de France de valutaverliezen ten gevolge van de monetaire crisis meer dan goed gemaakt. In september spendeerde de bank 160 miljard franc (48 miljard gulden) om de Franse munt te ondersteunen.

Het interventietarief staat nu met 9,10 procent niet ver meer af van de Lombard-rente in Duitsland, die 8,75 procent bedraagt. Volgens deskundigen hangt een verdere verlaging van de rente in Frankrijk af van wat de Duitse centrale bank met haar rentetarieven doet. De Bundesbank vergaderde vandaag over de Duitse rente. Volgens een van de leden van de Bundesbank-raad ligt een verlaging van de Duitse rente niet voor de hand omdat de Duitse inflatie - nu 3,5 procent - nog ver verwijderd is van het streefgetal van 2 procent. (Reuter)