Recessie in kunstmarkt lijkt voorbij

NEW YORK, 12 NOV. Het schilderij Harmonie in geel van de Franse schilder Henri Matisse is gisteren op een veiling bij Christie's in New York verkocht voor iets meer dan 25 miljoen gulden. Het werd daarmee het duurste schilderij dat de afgelopen twee jaar op een veiling werd verkocht. Volgens schattingen vooraf had het schilderij maximaal de helft van het betaalde bedrag zullen opbrengen. Het schilderij ging uiteindelijk, na een vijf minuten durend telefonisch biedgevecht, naar een anonieme koper.

Volgens kunsthandelaren en veilingdeskundigen wekt deze verkoop de hoop op een eind aan de neergang van de internationale kunstmarkt in de afgelopen jaren. Op een veiling van Sotheby's dinsdag haalde overigens 47 procent van het aanbod niet de gewenste minimumprijs en bleef daarmee onverkocht. Op de veiling van Christie's werden ook forse prijzen betaald voor twee werken van Monet, waarvan er een meer dan 21 miljoen gulden opbracht. Ook een schilderij van Degas bleek met meer dan 13 miljoen veel meer op te brengen dan gedacht. (Reuter)