PvdA zoekt lokatie voor illegalen-debat

DEN HAAG, 12 NOV. De PvdA is naarstig op zoek naar een nieuwe lokatie voor de briefing over illegalen die deze partij zaterdag in Amsterdam organiseert. Het nieuwe De La Mar theater bleek te klein voor de grote toeloop, en het centrum van de hoofdstad is moeilijk toegankelijk voor het verkeer wegens de aankomst van Sinterklaas.

“We zoeken met spoed naar een nieuwe plek”, zo luidde het vanmorgen op het hoofdkantoor aan de Nicolaas Witsenkade. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft gisteren overleg gevoerd over een gemeenschappelijk standpunt dat fractievoorzitter M. Wöltgens op de briefing zal verwoorden. Het beraad werd bijgewoond door partijvoorzitter F. Rottenberg die de kwestie van de illegalen onlangs aan de orde stelde in zijn partij. Volgens het Kamerlid Apostolou, de fractiewoordvoerder illegalen, verliep de vergadering rustig en was de notitie van Wöltgens het middelpunt van het beraad. Hij spreekt berichten tegen als zou de PvdA-fractie te hoop zijn gelopen tegen de opmerkingen van Rottenberg. “Wij zullen zaterdag het bestaande beleid van Kosto verdedigen”, aldus Apostolou.

Zijn CDA-collega J. Krajenbrink, fractiewoordvoerder minderheden, heeft in een gesprek met dagblad Trouw opgemerkt dat het kabinet de terugkeer van illegalen moet stimuleren met financiële steun. “Ik kan de consequenties nog niet helemaal overzien maar het lijkt me in ieder geval wenselijk dat het kabinet eens serieus naar deze mogelijkheid kijkt”, aldus Krajenbrink.

Een woordvoerder van staatssecretaris A. Kosto heeft positief gereageerd op dit idee, omdat een vrijwillig vertrek de voorkeur heeft boven gedwongen uitzetting. Experts voegen er echter aan toe dat het gevaar bestaat dat illegalen naar Nederland komen met het oogmerk om de "vertrekpremie' te innen.