Politie verijdelt bomaanslag op jurist

VOLENDAM, 12 NOV. Een bom die voor aanzienlijke schade in de omgeving had kunnen zorgen is in Volendam door de Explosieven Opruimingsdienst ontmanteld. De bom zat in een pakket dat onder de auto van de fiscaal jurist mr. J. G. was geplaatst. Dit is vandaag meegedeeld door een woordvoerder van de politie van Volendam.

De politie bevestigt dat G. in het verleden werkzaam is geweest voor de vorig jaar neergeschoten "top-crimineel' Klaas Bruinsma. G. wordt ook genoemd in het onlangs door Parool-journalist gepubliceerd boek over Bruinsma. Tijdens de actie moest een aantal huizen in de Henricus Rolstraat worden ontruimd.

Een arrestatie-team van de politie heeft gisteren een 25-jarige man uit Volendam aangehouden die ervan wordt verdacht in de nacht van dinsdag op woensdag de bom onder de auto te hebben geplaatst. Hij wordt er ook van verdacht G. maandenlang te hebben afgeperst.

G. zegt dat hij en zijn gezin vier maanden lang met zwaar geweld werden bedreigd. Eenmaal is hij mishandeld. Ook werd een brandende Molotov-cocktail onder de auto van zijn echtgenote geplaatst. Het vuur doofde echter door stormachtige wind, waardoor alleen de onderzijde van de auto licht beschadigd werd. G. zegt dat hij een bedrag “met vier nullen” aan zijn afperser betaalde. Deze zou in strijd met zijn belofte de chantage daarna hebben voortgezet. G. was vandaag niet voor commentaar bereikbaar.