Patrice Leconte in Den Haag

Gesprek met Patrice Leconte, zo 15 nov, 13u. Dubbelprogramma Le mari de la coiffeuse en Monsieur Hire, zo 15 nov, 14u15 en 16u15. Tandem, zo 29 nov, 14u en 16u15. Haags Filmhuis, Den Haag. Inl 070-3656030.

De Franse filmregisseur Patrice Leconte (Parijs, 1947) maakte de laatste jaren een opmerkelijke ontwikkeling door. Aanvankelijk stond Leconte vooral bekend als maker van voor een lokaal publiek bestemde komedies, veelal met gebruikmaking van acteurs uit de traditie van het "café-théâtre', zoals bijvoorbeeld in Les bronzés. Veel bredere, internationale waardering kreeg hij echter voor zijn laatste twee films, de surrealistische Simenon-verfilming Monsieur Hire en de vreemde, poëtische vertelling Le mari de la coiffeuse. Het Haags Filmhuis vertoont zondagmiddag beide films nog eens, in aanwezigheid van de regisseur. Daaraan voorafgaand wordt Leconte, in samenwerking met het Institut Français de la Haye, aan het publiek voorgesteld door Frédérique Hauffmann. Twee weken later vertoont het Filmhuis bovendien in Nederlandse première Tandem, een film uit 1987 over de ondergang van een radiopresentator, waarmee Leconte voor het eerst de aandacht trok als filmauteur.