Optimisme over afloop conflict VS en EG

BRUSSEL, 12 NOV. Voorafgaande aan het beslissende overleg in het oliezadenconflict tussen de EG en de VS - midden volgende week - overheerst optimisme over een positief resultaat.

Directeur-generaal Arthur Dunkel van de GATT sprak vanochtend een uur met de Europese Commissarissen Andriessen en MacSharry. Volgens de woordvoerder van de Commissie ging het om een “constructief overleg”. Dunkel liet zelf niets los. Voor zijn vertrek uit Genève zei Dunkel dat “iedereen begrijpt” dat dit de laatste kans is om het cruciale akkoord over vrijmaking van de wereldhandel mogelijk te maken. Daarover wordt in het kader van de General Agreement on Tariffs and Trade gedurende ruim zes jaar onderhandeld in de zogeheten Uruguay-ronde.

Commissaris MacSharry (landbouw) liet gisteren na afloop van het wekelijkse Commissie-beraad weten ronduit optimistisch te zijn. In Brussel wordt de terugkeer van MacSharry na zijn ontslagbrief vorige week aan Delors, uitgelegd als een overwinning voor de Ierse Commissaris. MacSharry verweet Delors vorige week hem onvoldoende te steunen. Delors zou vooral de Franse belangen hebben gediend, die steeds openlijk de voortgang van de onderhandelingen heeft tegengewerkt. In Brussel wordt nu geconcludeerd dat MacSharry deze week van Delors kennelijk wel de ruimte heeft gekregen om concessies te doen.

Commissaris Andriessen (handel) liet weten dat er een “hele goede reden is om aan te nemen dat een akkoord gesloten kan worden”. Beide commissarissen vertrekken volgende week naar Washington. Op woensdag en donderdag zullen zij in Washington met de Amerikaanse landbouwminister Madigan en speciale VS-handelsgezant Carla Hills de onderhandelingen voortzetten.

GATT-onderhandelaar Dunkel wordt maandag in Washington verwacht voor overleg met de Amerikaanse regering. Vorige week maandag zagen de EG-ministers van buitenlandse zaken al af van het publiceren van een lijst met tegenmaatregelen, uit vrees in een “spiraal van vergelding” terecht te komen. De VS maakten vorige week bekend de importheffingen voor een aantal EG-landbouwprodukten na 5 december te verdrievoudigen, als het oliezadenconflict niet wordt opgelost.

Premier Major zei gisteren na een bijeenkomst met kanselier Kohl dat de wereld nu “kalm overleg” nodig heeft en “geen wapengekletter”. Aan Duitse zijde is de laatste dagen geleidelijk aan de druk op de Fransen opgevoerd, vooral door de nadelen van een mislukt GATT-akkoord te onderstrepen. Kohl zei in Londen dat “terugkeren in Fort Europa” een “idiote vorm van politiek bedrijven” zou zijn. Het oliezadenconflict is het grootste obstakel dat een GATT-akkoord in de weg staat.

    • Folkert Jensma