Opstandige Japanse majoor krijgt ontslag

TOKIO, 12 NOV. Het Japanse leger heeft vandaag een majoor oneervol ontslagen die vorige maand openlijk pleitte voor een militaire staatsgreep in Japan waarmee hij een einde wilde maken aan de corruptie onder Japanse politici.

De majoor, Shinsaku Yanai, voormalig medewerker van de militaire veiligheidsdienst en tegenwoordig leraar strategie en geschiedenis aan de militaire academie, hield zijn gewraakte pleidooi in een door hem op persoonlijke titel geschreven artikel, dat in september is gepubliceerd in een veelgelezen en invloedrijk Japans tijdschrift.

Hij doelde in zijn artikel met name op Shin Kanemaru, de kort daarop gevallen leider van de regerende Liberaal Democratische Partij, die is veroordeeld tot een boete van 200.000 yen wegens het accepteren van een onwettige politieke donatie van 500 miljoen yen afkomstig van de firma Sagawa, tegen wiens ex-directeur momenteel een proces loopt in Tokio dat de LDP in grote politieke problemen heeft gebracht.

Een woordvoerder van het leger, dat in Japan "Zelfverdedigingsmacht' heet omdat de grondwet een leger verbiedt, zei dat het leger onder geen enkele omstandigheid de officier ooit mag vergeven dat deze voor een staatsgreep tegen de democratie heeft gepleit. Het artikel zorgde vorige maand voor grote opschudding in Japan en het leger zegde meteen een diepgaand onderzoek toe. Volgens de woordvoerder heeft de majoor grote ongerustheid teweeggebracht onder de bevolking en de reputatie van het leger geweld aangedaan.

De majoor verklaarde vandaag tegenover verslaggevers zijn ontslag niet te begrijpen en meende dat zijn artikel niet in strijd is met de grondwet.