Opluchting bij Ajax na verkoop van linkerspits aan Foggia; Roy naar de nummer 17 van Italië

AMSTERDAM, 12 NOV. Voor een bedrag van naar verluidt ongeveer 3,5 miljoen gulden is Bryan Roy van Ajax naar Foggia, de nummer zeventien uit de Italiaanse Serie A, overgestapt. De 22-jarige voetballer krijgt een contract voor drie jaar en zal circa 650.000 gulden per jaar verdienen. Hij moest aan het einde van de vorige competitie nog het dubbele kosten. Fiorentina had toen belangstelling voor de Amsterdamse aanvaller.

Roy viel aan het begin van de competitie in ongenade bij Ajax-trainer Louis van Gaal. Die wisselde hem in de UEFA-Cupwedstrijd tegen Austria Salzburg op 16 september al na een half uur. Van Gaal vertelde na afloop dat zijn geduld met Roy op was en dat de speler mocht vertrekken. De vleugelspits werd daarna naar het tweede elftal teruggezet. Afgelopen zondag maakte Roy tegen MVV na bijna twee maanden zijn rentree in de A-formatie. Hij viel in en gaf de beslissende voorzet voor de gelijkmaker van Ron Willems.

Foggia meldde zich verleden week voor Roy. Ajax-penningmeester Arie van Os beweerde maandag echter nog dat geen club interesse voor de speler had getoond. Dat was, zei de Amsterdamse bestuurder, “om de onderhandelingen rustig te laten verlopen”.

Op Schiphol spraken Roy en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen gisteren met vertegenwoordigers van het Ajax-bestuur en de voorzitter van Foggia, Pasquala Casillo. Casillo, een 44-jarige miljonair en eigenaar van een firma in cerials en pastaprodukten, kwam gistermiddag met een privéjet naar Amsterdam en vloog een paar uur later weer terug. Later reisden Jansen, Roy en zijn vriendin met een lijnvlucht naar Italië. Van Os zei namens Ajax dat hij opgelucht is over de transfer. “Dit is het beste voor de club en voor de speler.”

Foggia speelt komende weekeinde niet. De competitie in Italië ligt stil wegens een interland tegen Portugal van volgende week woensdag. Zondag over een week speelt Foggia tegen Lazio Roma, de club van Aron Winter. Het is de bedoeling dat Roy dan zijn debuut maakt voor zijn nieuwe ploeg. Na Van 't Schip (Genoa) en Winter is Roy de derde speler van UEFA-Cupwinnaar Ajax die naar Italië is vertrokken.

Foggia staat bekend als centrum van de tomatenteelt, als stad van een mafia-in-opkomst en als de club die te veel spelers heeft verkocht. Na de degradatie van Bari vorig jaar is Foggia de meest zuidelijke club in de Serie A. De stad ligt iets beneden Napels, maar dan aan de andere kant van de laars, in de regio Puglia. De club heeft vorig seizoen als nieuwkomer furore gemaakt met attractief en aanvallend spel. Vier jaar geleden voetbalde Foggia nog in de Serie C en een jaar geleden stond het op de vierde plaats in de hoogste klasse.

Nu staat de ploeg tweede van onderen, met vijf punten uit negen wedstrijden. De trainer is dezelfde als vorig seizoen, Zdenek Zeman, een leerling van ex-Milan trainer Arrigo Sacchi, de huidige bondscoach. De 45-jarige Zeman, geboren in Praag, vluchtte na de Russische inval in Tsjechoslowakije naar Italië. Hij is een voormalig volleybalinternational en speelde in Italië in de hoogste divisie. Daarna volgde hij een trainerscursus. Palermo was zijn eerste voetbalclub.

De smaakmakers bij Foggia van het vorige seizoen zijn verkocht. De veelbelovende jonge spits Baiano is door Milan ingelijfd en vervolgens uitgeleend aan Fiorentina. Signori ging naar Lazio, de Rus Shalimov naar Inter. Afgezien van Roy heeft Foggia toch nog drie buitenlanders in dienst, de Roemeen Petrescu, de Rus Kolivanov en Medford uit Costa Rica.

Misschien kan Bryan Roy er voor zorgen dat het stadion van Foggia, Pino Zaccheria (capaciteit 26.000 toeschouwers), weer helemaal vol komt te zitten, net als vorig jaar. Hij zal als de grote belofte voor betere tijden worden voorgesteld. De club heeft dat hard nodig, want dit seizoen is het stadion nog niet uitverkocht geweest.

De stad Foggia is de afgelopen maanden op negatieve wijze in het nieuws geweest. In augustus werden tientallen vrachtwagens met tomaten, het belangrijkste landbouwprodukt van de stad, overvallen door misdadigers die beschermingsgeld eisten. En afgelopen vrijdag werd in het hart van de stad aannemer Giovanni Panunzio vermoord, die het had gewaagd naar de politie te gaan toen mafiosi hem probeerden af te persen. De moord is een teken dat de mafia ook in Puglia, een regio waar de georganiseerde misdaad tot een paar jaar geleden weinig actief was, steeds actiever wordt.