Netto resultaat Siemens stijgt 8,9%

Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft in het op 30 september geëindigde boekjaar een winst na belastingen van 1,95 miljard mark behaald.

Dat betekent een toeneming van 8,9 procent vergeleken met het vorige verslagjaar. Eerder dit jaar ging Siemens uit van een winstgroei van zeven procent. Het concern leed verlies in de divisies halfgeleiders en computers (Siemens Nixdorf Informatiesystemen).Tegenover de winstgroei staat een halvering van de omzetgroei. Die kwam dit jaar uit op 8 procent tegen zestien procent vorig jaar. De omzet kwam uit op 78,6 miljard mark (88,5 miljard gulden). Ook de groei van het totale bedrag aan nieuwe orders ging achteruit. In het verslagjaar ging de orderontvangst met vier procent omhoog tot 85,4 miljard mark tegen een toeneming van 21 procent in 1990/91. Het dividend wil Siemens handhaven op dertien mark per aandeel van vijftig mark.

Ondanks de toenemende conjuncturele en structurele problemen zijn de doelstellingen van het concern in het afgelopen boekjaar grotendeels gehaald. Siemens bereikte het beoogde omzetniveau van tachtig miljard mark weliswaar niet, maar daarbij geldt volgens het concern als verzachtende omstandigheid dat het een miljard mark aan omzet en orderontvangst moest missen wegens veranderingen in de valutakoersen. De sterkste omzetgroei deed zich voor in de divisie energieproduktie (KWU). Die divisie verkocht voor 6,6 miljard mark, 33 procent meer dan in het voorgaande boekjaar. Bij de divisie verkeerstechniek nam de omzet met 27 procent toe tot 2,7 miljard mark en bij autotechniek met negentien procent tot 2,5 miljard mark.

Vooral Siemens Nixdorf Informationssysteme (SNI) en de halfgeleiderdivisie hebben te kampen gehad met conjuncturele en structurele problemen. Ook nu leed SNI weer verlies, maar het negatieve saldo was wel kleiner dan vorig jaar. De computerproducent komt donderdag met zijn cijfers. Wel zijn de omzet en de omvang van de orderontvangst bekend. SNI zag zijn orderontvangst iets terugvallen van dertien miljard tot 12,9 miljard mark. De omzet ging met zeven procent omhoog tot dertien miljard mark. Bij halfgeleiders kwam het verlies uit op circa een half miljard mark.