Kentekens van homo's op parkeerplaats geregistreerd

DEN HAAG, 12 NOV. Het Tweede-Kamerlid Groenman (D66) wil van de ministers van binnenlandse zaken en justitie duidelijkheid over praktijken van sommige politiekorpsen die de kentekens registreren van bezoekers van homo-ontmoetingsplaatsen.

Uit een artikel deze week in de Gay Krant blijkt dat dit blad maandelijks klachten van lezers krijgt die zeggen door de politie te zijn benaderd nadat het kenteken van hun auto op zogenoemde homo-ontmoetingsplaatsen was genoteerd. In het artikel erkent een aantal korpsen de registratie. Volgens de korpsen in het Limburgse Valkenburg en Schagen gebeurt het echter “om getuigen te hebben voor het geval er iets op zo'n ontmoetingsplaats plaatsvindt.”

Het ministerie van binnenlandse zaken maakte gisteren bekend “niet te weten dat deze registratie van kentekens in een bestand ook inderdaad plaatsvindt”. Een woordvoerder van Justitie stelt dat registratie van kentekens “alleen geoorloofd is als er sprake is van een opsporingsonderzoek. Er mag geen opslag in een computerbestand of kaartenbak plaatsvinden. Wel kunnen wij ons een vastlegging van gegevens voorstellen zoals bijvoorbeeld een wijkagent iets in zijn boekje aantekent.”

In de gemeente Someren begon de politie met vastlegging van de kentekens na klachten van omwonenden van de ontmoetingsplaats De Blauwe Kei. Aan de hand van de kentekens werden de bezoekers benaderd. Hun persoonlijke gegevens werden opgevraagd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Op de parkeerplaats werden de bezoekers vervolgens aangesproken op de overlast die zij zouden bezorgen. De politie van Valkenburg erkende tegenover de Gay Krant dat men kentekens noteert bij de parkeer/ontmoetingsplaats Keelbos, om “via de kentekens getuigen te hebben en niet volledig in het duister te tasten als er iets gebeurt”. In Schagen werd volgens de woordvoerder van de politie geregistreerd op initiatief van een individuele rechercheur, zonder dat de korpsleiding ervan wist. Ook daar zou het argument zijn “getuigen te hebben voor het geval er iets gebeurt”.