Israel valt Hezbollah aan

TEL AVIV, 12 NOV. De Israelische luchtmacht heeft gisteravond een basis van Hezbollah in het zuidwesten van Libanon aangevallen. Nieuwe beschietingen door Hezbollah van Noord-Israel bleven echter vooralsnog uit.

Volgens de Israelische legerwoordvoerder werd een basis van deze islamitische fundamentalistische organisatie nabij het dorp Saddikin verwoest. Volgens de politie in Beiroet werd tijdens deze luchtaanval niemand gedood of gewond omdat de bewoner het aangevallen huis had verlaten. Hezbollah-kopstukken in Zuid-Libanon zijn volgens politiekringen in de Libanese hoofdstad ondergedoken uit vrees voor Israelische wraakacties.

Onmiddellijk nadat de Israelische vliegtuigen de Hezbollah-basis met een raket hadden verwoest kregen de inwoners van Noord-Israel opdracht naar de schuilkelders te gaan. Militairen houden gezien het gedragspatroon van Hezbollah nog steeds rekening met hervatting van de katjoesja-raketaanvallen op Noord-Israel in reactie op de Israelische luchtaanval. Gezien de aanhoudende samentrekking van Israelische troepen in de zogeheten "veiligheidszone' in Zuid-Libanon moet in dat geval op een grote militaire actie tegen Hezbollah in Libanon worden gerekend. Volgens VN-waarnemers heeft Israel reeds 64 stukken artillerie, waaronder lange afstandsgeschut, aan de noordelijke kant van de "veiligheidszone' opgesteld.

De commandant van Noord-Israel generaal Yitzhak Mordechai zei gisteren dat het Israelische leger klaar staat op ieder moment in Libanon in actie te komen.

Intussen is in Israel een felle discussie uitgebroken over de vraag of de "veiligheidszone' in Zuid-Libanon in noordelijke richting, tot de Litani-rivier, moet worden uitgebreid. Twee hoofdrolspelers uit de Libanese oorlog in 1982, de oud-minister van defensie Ariel Sharon (Likud) en diens opperbevelhebber in die bewogen dagen Raful Eitan (Tsomet), betogen dat dit de enige manier is om de veiligheid van Noord-Israel te garanderen.

De minister van buitenlandse zaken Shimon Peres heeft dit idee verworpen en gezegd dat Israel geen acties zal ondernemen die het vredesproces in gevaar kunnen brengen.

    • Salomon Bouman