IBM en NBC verzorgen tv-nieuws op computer

ROTTERDAM, 12 NOV. Computerfabrikant IBM en het Amerikaanse televisiestation NBC hebben gisteren een omvangrijke test aangekondigd van een nieuwe "nieuws-op-verzoek'- dienst. Het nieuwe produkt zal onder de naam NBC Desktop News door het leven gaan.

Als onderdeel van de test zullen beelden van NBC's televisienieuws per satelliet naar grote Amerikaanse ondernemingen worden gezonden. Vervolgens worden de beelden opgeslagen in de grote IBM-computers waarover die bedrijven al beschikken. Werknemers kunnen dan naar wens onderdelen van de nieuwsuitzendingen op hun personal computer oproepen.

In samenwerking met een softwarebedrijf gespecialiseerd in multimedia, NuMedia, zal NBC speciale pakketten bestaande uit tv-beelden, tekst en grafieken samenstellen. Desktop News richt zich op zakenmensen die snel het laatste nieuws over één specifiek onderwerp willen weten, maar geen tijd hebben om de meest recente berichtgeving en achtergronden uit meerdere bronnen bij elkaar te zoeken.

“Het dagelijkse bombardement van nieuws en informatie is overweldigend”, aldus T. Rogers, directeur van NBC Cable en Business Development, de afdeling die verantwoordelijk is voor nieuwe produkten. Desktop News moet de gebruiker in staat stellen snel zijn weg te vinden in die overvloed.

De test, die begin december in de regio New York van start gaat, richt zich vooral op financiële dienstverleners, bedrijven in de farmaceutische sector en computerfabrikanten. De technologie zal volgende week op een beurs in Las Vegas voor het eerst worden gedemonstreerd.

IBM en NBC voegen zich met hun test bij een hele serie Amerikaanse bedrijven die naar mogelijkheden zoeken het gebruik van televisiebeelden beter af te stemmen op de individuele wensen van de consument. Eerder kondigde telefoonmaatschappij Bell Atlantic aan beelden via het telefoonnet te zullen aanbieden.