Honderden banen weg bij uitgeverij Sijthoff

ROTTERDAM, 12 NOV. Krantenuitgeverij Sijthoff Pers in Rijswijk snijdt opnieuw fors in het personeelsbestand. Volgens O. Hoole van de vakbond Unie BLHP zou de noodlijdende uitgeverij 150 van de 1200 arbeidsplaatsen kwijt willen.

De uitgeverij heeft vanmiddag haar personeel over de banenreductie geïnfomeerd. Vooruitlopend daarop weigerde directievoorzitter ir. J. Thierry vanmorgen exacte aantallen noemen. Volgens Hoole wil Sijthoff het bedrijf veranderen in “een slanke onderneming die zich concentreert op de regio Den Haag.”

Gisteren heeft een afvaardiging van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de grafische bonden en de Unie BLHP (vakbond voor adminsitratief, technische en commercieel personeel) overleg gevoerd met de directie van Sijthoff Pers. Daarbij is voornamelijk gesproken over een sociaal plan voor het personeel dat moet afvloeien. Volgens Hoole was het plan dat de Sijthoff directie aan de bonden voorstelde volstrekt onvoldoende. “Men had slecht in grove lijnen geschetst wat het plan zou beslaan. Het was niet meer dan anderhalf A-viertje.”

Het saneringsplan zal volgende week opnieuw aan de orde komen. De bonden verwachten dan van Sijthoff een gedetailleerd voorstel, aldus Hoole. Op 24 november moet een concreet plan voorliggen.

Het in financiële problemen verkerende Sijthoff, uitgever van onder andere de dagbladen Haagsche Courant en het Binnenhof, is sinds vorig jaar april bezig met de uitvoering van een reorganisatieplan. Destijds werd besloten dat binnen drie jaar tussen de 150 en 200 banen bij het concern moesten verdwijnen.

In het kader van de reorganisatie werd twee maanden geleden besloten het dagblad Het Binnenhof op te laten gaan in de Haagse Courant. Dit krijgt komend weekeinde zijn beslag. Eerder dit jaar nam de Hollandse Dagblad Combinatie (HDC) al het dagblad de Leidse Courant en vijf edities van het huis-aan-huisblad De Thuiskrant over van Sijthoff Pers. De Leidse Courant zal worden toegevoegd aan het Leidse dagblad, waarvan HDC uitgeefster is. Bij deze transactie, die voor het einde van het jaar zijn beslag moet krijgen, vallen geen gedwongen ontslagen. De betrokken 20 tot 25 medewerkers krijgen een baan binnen HDC.