Grundig verwacht verlies van 200 miljoen

ROTTERDAM, 12 NOV. De Duitse producent van consumentenelektronica Grundig, waarin Philips een belang van ruim 31 procent heeft, verwacht dit boekjaar af te sluiten met een verlies van 150 à 200 miljoen mark. Het boekjaar loopt eind maart af.

Dit heeft directievoorzitter P. Harmsen verklaard in een vraaggesprek met het Duitse dagblad Nürnberger Nachrichten.

In 1990/91 leed Grundig een verlies van 19 miljoen mark. In het boekjaar daarvoor kwam de winst uit op een record van 190 miljoen mark als gevolg van de Duitse hereniging. Voor de omzet in het lopende boekjaar gaat Harmsen uit van 3,75 miljard à vier miljard mark. Bij de presentatie van de resultaten over het vorige boekjaar, in juli dit jaar, liet hij nog weten dat de omzet op ongeveer hetzelfde niveau van de 4,2 miljard mark in 1990/91 zou uitkomen.

Grundig kondigde eerder dit jaar aan dat er 3.000 banen zullen worden geschrapt om de kosten te verlagen. Een aantal banen is inmiddels verdwenen. Nu werken er bij Grundig 17.615 mensen. Dat moeten er eind dit jaar 15.500 zijn. In het topjaar 1990/91 had Grundig 21.750 mensen in dienst.

In de eerste helft van het huidige boekjaar heeft Grundig ongeveer zes procent minder omgezet dan in de eerste helft van het vorige boekjaar. Net als bij de andere producenten van consumentenelektronica staan de resultaten onder druk ten gevolge van de afnemende vraag door het verzadigen van de markt en de daaruit voortvloeiende prijsconcurrentie. Ook de algemene economische malaise speelt de fabrikanten van consumentenelektronica parten.

Van de zomer liet Harmsen weten dat op de middellange termijn in de markt voor consumentenelektronica geen grote groei meer verwacht mag worden. Kostenbeperkingen en een nieuwe technologie moeten het Duitse bedrijf door de komende drie tot vijf jaar loodsen.