GNOCCHI ALLA ROMANA

Er worden vele soorten gnocchi gegeten in Italië. In het noorden zijn ze meestal gemaakt van aardappel of grofgemalen masmeel, in het zuiden van grofgemalen harde tarwe, die semola wordt genoemd.

Dezelfde semola waar goede pasta mee wordt gemaakt. Alla Romana is de Romeinse versie van gnocchi di semola en dat houdt in dat ze bestrooid worden met versgeraspte harde schapekaas en besprenkeld met gesmolten boter alvorens in een hete oven te worden nagebakken. Italianen eten gnocchi altijd als eerste gang net als pasta. Nu dat de gure dagen weer zijn aangetreden, zijn deze gnocchi een hartverwarmend lekker begin van de maaltijd - voor wie houdt van zachte zaken en sobere smaken.

Voor 4 personen:

1 liter melk

240 gram semola (of neem griesmeel)

1 theelepel (5 milliliter) zout

1 theelepel (5 milliliter) versgeraspte nootmuskaat

2 eetlepels boter

2 eierdooiers

8 eetlepels versgeraspte pecorino Romanokaas

4 eetlepels boter, gesmolten

Breng in een pan met dikke bodem de melk met het zout en de nootmuskaat tegen de kook aan. Strooi al roerend met een garde de semola erbij en laat het mengsel, onder af en toe roeren met een houten lepel, op zeer laag vuur 7-10 minuten garen, of tot de massa zeer dik is en gemakkelijk loslaat van de bodem van de pan. Roer van het vuur af de 2 eetlepels boter erdoor tot ze volledig zijn opgenomen, vervolgens de eierdooiers en tot slot 4 eetlepels van de geraspte kaas. Strijk de massa op een dun met olie ingesmeerd werkvlak gelijkmatig uit tot een rechthoekige plak van 1 1/2 centimeter dik. Laat deze tenminste 3 uur rusten (langer is nog beter) zodat de gekookte semola goed kan uitharden. Snijd de plak in ruitvormige (of vierkante) stukken. Leg ze dakpansgewijs in een dun met boter ingesmeerde ovenschaal, bestrooi de gnocchi met de resterende eetlepels geraspte pecorino en sprenkel de gesmolten boter over het geheel. Bak de gnocchi 25 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden celsius. Eet als tweede gang van de maaltijd een krokante herfstsalade, waarvoor spoedig het recept.

    • Florine Boucher