Gedrag Feyenoord-fans leidt tot verbod duel tegen Roda

ZEIST, 12 NOV. Burgemeester Mans van Kerkrade heeft de competitiewedstrijd Roda JC - Feyenoord verboden. Hij vreest dat de aanhang van Feyenoord de orde in Kerkrade zal verstoren. Het duel zou op woensdag 18 november om 20.00 uur worden gespeeld. De KNVB, de gemeente en beide clubs voeren overleg over een nieuwe datum. Volgens het reglement moet de ontmoeting binnen dertig dagen na de oorspronkelijke datum worden afgewerkt.

De burgemeester nam de beslissing op grond van gegevens die het Centraal Informatiecentrum Voetbalvandalisme (CIV) verstrekte aan de gemeentepolitie over het gedrag van de aanhang van Feyenoord in de laatste weken. De Rotterdamse club speelde dit seizoen uitwedstrijden tegen Twente, Utrecht, Go Ahead Eagles, PSV en Luzern, waarbij 2.500 tot 5.000 fans met de club meereisden.

In de schriftelijke motivatie van het verbod van gemeente Kerkrade wordt gesproken over ordeverstoringen van Rotterdamse fans buiten de stadions. Daar vernielden de supporters auto's, gooiden ze ruiten in en mishandelden ze toevallige passanten. De supporters bestormden kassa's om ook zonder geldig toegangsbewijs in het stadion te komen. In het stadion verspreiden de fans zich over alle vakken.

Burgemeester Mans stelt dat het niet mogelijk is alle bezoekende fans in het risico-vak van het sportpark onder te brengen. Dat vak telt slechts 800 plaatsen. Hij vreest dat een aantal supporters geen toegang zal krijgen tot het stadion en dan in de woonwijk rondom het sportpark terecht komt. Bovendien is hij bezorgd over de supporters die al een aantal uren voor de wedstrijd naar de stad komen en daar het centrum bezoeken. “De concentratie van winkels in het centrum zal er toe leiden dat de Feyenoord-supporters zich onder het winkelend publiek zullen voegen, hetgeen als zeer ongewenst en als een bedreiging van de openbare orde wordt ervaren”, schrijft de burgemeester. Mans vindt dat een dergelijke wedstrijd een buitensporige inzet van politie en materieel tot gevolg heeft en dat daarmee de grenzen van het redelijke worden overschreden.

Fred Blankemeijer, interim-manager van Feyenoord, is zeer verbaasd over het verbod. “Zo zou je nooit meer betaald voetbal kunnen spelen. Het is een verhaal van niks. Ik ben bij alle wedstrijden geweest, er gebeurt altijd wat, maar dit is van een mug een olifant maken. Bovendien is deze wedstrijd op een woensdagavond, zodat veel fans die werken niet kunnen gaan.”